Ouder wordt educatief partner in onderwijs

18/01/2011 08:31

digiDOO BV

OUDERPORTAAL WELKOME AANVULLING OP 'TRADITIONEEL' RAPPORT

Heerhugowaard, 18 januari 2010 - In oktober2010 is digiDUIF gestart met een pilot van het Ouderportaal in nauwe samenwerking met de stichting Flore . Het Ouderportaal is een extra module van digiDUIF, met deze module krijgen leerkrachten en ouders beter grip op de (leer)ontwikkeling van het kind. Geen verrassingen meer tijdens de ouderavonden en tijdig kunnen bijsturen. Het Ouderportaal is in november 2010 in gebruik genomen. Medio december zijn de gebruikers middels een enqu(ee)te ondervraagd naar hun ervaringen.

De overheid stimuleert opbrengstgericht onderwijs; de resultaten worden per kind gemeten aan de hand van genormeerde Cito toetsen. De wens van ouders voor de mogelijkheid waarin zij tijdig zicht krijgen op de ontwikkelingen van hun kind, heeft ervoor gezorgd dat de Ouderportaal module is ontwikkeld. De module is een uitbreiding op het communicatiesysteem digiDUIF.

Enqu(ee)te

Medio december hebben ouders een enqu(ee)te ingevuld met als doel de resultaten te gebruiken voor verdere afstemming op het gebruiksgemak van de module. Ruim 80% van de ouders voelt zich door het Ouderportaal meer betrokken bij de ontwikkeling van hun kind. De algemene indruk laat zich omschrijven als goed tot zeer goed. Bijna alle ouders zien het Ouderportaal als aanvulling op de verstrekking van het 'traditionele' rapport.

Educatief partnerschap

Het Ouderportaal is online te raadplegen en geeft over de gehele schoolperiode zicht op het feitelijke genormeerde ontwikkelingsniveau van het kind per vakgebied. Dit bepaalt de keuze voor het vervolgonderwijs. Bij afwijkingen kan met de ouders worden ingezoomd op het probleem voor een adequate analyse en acties. "Wanneer je als onderwijs erin slaagt om de ouders de juiste informatie aan te leveren, kun je een grote stap zetten op de weg naar educatief partnerschap voor ouders. Ouders en school moeten zich samen verantwoordelijk kunnen voelen voor de ontwikkeling van ieder kind" aldus Siebrand Konst , Hoofd afdeling Onderwijs van Stichting Flore.

Opbrengst gericht onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs stuurt sinds 2009 op opbrengstgericht onderwijs. Sindsdien zijn de Cito-toets resultaten van een school bepalend voor het predicaat van de kwaliteit van het onderwijs. De Cito-toets meet de resultaten van de vakken rekenen, begrijpend lezen, technisch lezen en spelling. Daardoor wordt een beter beeld geschetst van de onder- of overkwalificaties van het kind. Zo komen ouders in groep 8 niet voor verrassingen te staan bij de keuze voor het vervolgonderwijs.

NOT

Tijdens de NOT van 25 t/m 29 januari in de jaarbeurs Utrecht presenteert digiDUIF de nieuwe module. De module draait hier op een fictieve school zodat bezoekers, ouders en leerkrachten het gemak van het Ouderportaal aan den lijve kunnen ondervinden. digiDUIF staat op standnummer D026 Hal 9





http://www.digi-doo.nl