Persbericht gemeente Amersfoort - maandag 24 januari 2011
Onder embargo tot maandag 24 januari 2011 17.30 uur
Koninklijke onderscheiding voor Flint-directeur Pieter Erkelens
Pieter Erkelens, directeur van theater De Flint Amersfoort, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de Koninklijke Onderscheiding op maandag 24 januari ter gelegenheid van zijn afscheid uit handen van burgemeester Lucas Bolsius.
De heer Erkelens (63) neemt na elf jaar afscheid van De Flint. Zijn inzet op het terrein van theater en cultuur is niet onopgemerkt gebleven. Van 1994 tot 2002 was hij werkzaam als directeur van het Cultureel Centrum De Meervaart in Amsterdam. In 1999 werd hij directeur van het Theater- en Congrescentrum De Flint. Deze groeide onder zijn leiding uit tot een van de aantrekkelijkste theaters van Nederland.
De Parade
In 1989 richtte hij het bedrijf Mobile Arts op en is daar tot op heden algemeen directeur. Met Mobile Arts verzekerende hij het voortbestaan, de toekomst en continuïteit van het reizende theaterfestival De Parade (voorheen Boulevard of Broken Dreams). Deze circuskaravaan trekt zomers langs de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. De internationale doorbraak realiseerde De Parade in Barcelona in 2002, 2004 en 2005. Hierna volgende de steden Berlijn (2008) en New York (2009). Voor het succes in het buitenland ontving De Parade de Fringe Award (prijs van Schotse krant The Herald, voor het meest originele programma op het culturele festival in Edingburg in 1998) en de Aplaudiment (voor de wijze waarop de Parade in Barcelona werd vormgegeven in 2003).
Theater, muziek en (beeldende) kunst
De heer Erkelens ondersteunde vele nieuwe initiatieven van jonge kunstenaars. Diverse festivals en projecten kwamen onder zijn leiding tot stand, zoals het Theaterfestival Per Expressie(2001), het project Kunstbende (1989-2004) en het Afrikaproject (2008-2009), dat hij samen met Theater De Lieve Vrouw organiseerde.
Hij was de bedenker van het project Kunstbende; een jaarlijkse landelijke wedstrijd in kunst en cultuur als talentontwikkeling voor jongeren. Daarnaast was hij voorzitter van de stichting Paradijs (2006-2010), een kunstmanifestatie voor jong creatief kunstenaarstalent uit de regio. Hierbij gaven beeldende kunstenaars en basisschoolleerlingen hun visie op Het Paradijs. Jaarlijks ondersteunt De Flint het Global Village Festival georganiseerd door Theater De Lieve Vrouw.
Hart onder de Riem
In 2007 was de heer Erkelens initiatiefnemer en organisator van de theater/beeldende kunstmanifestatie "Hart onder de Riem", naar aanleiding van de brand in het Armando Museum. Ruim 100 Amersfoortse kunstenaars maakten hiervoor een woud van vlaggen als eerbetoon aan de verloren kunstschatten uit de tentoonstelling "Het Woud" van het Armando Museum. Later zijn deze vlaggen geveild en is de opbrengst ten goede gekomen aan het door dezelfde brand gedupeerde verzorgingstehuis De Amerhorst.
Amersfoort 750
Als intendant van de Stichting Amersfoort 750 zette hij zich in voor de viering van het 750-jarig bestaan van Amersfoort. Met zijn grote ervaring op het terrein van festivals en cultuur heeft hij de personen achter de culturele, spirituele, sportieve en culinaire lijn van 2006 tot 2009 geïnspireerd en begeleid.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort