Ingezonden persbericht


Nieuwe Nederlandse twee-euromunt geïntroduceerd
Nieuwe twee-euromunt met nationaal thema 'Erasmus'

Utrecht, 24 januari 2011 - Bestuursvoorzittter van de Erasmus Universiteit, mevrouw Pauline van der Meer Mohr, verrichtte vandaag een bijzondere Eerste Slag. Met deze officiële Eerste Slag wordt de Erasmusmunt geïntroduceerd, de allereerste Nederlandse twee-euromunt met een nationaal thema. Vanaf vandaag wordt deze twee-euromunt in een totale oplage van vier miljoen in circulatie gebracht. Eerder al brachten andere Europese landen thematische euromunten op de markt. Nederland gaf eerder al twee gemeenschappelijke Europese themamunten uit. De Erasmusmunt is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën en is een officieel wettig betaalmiddel in Europa. Minister Jan Kees de Jager trad op als gastheer bij de Eerste Slag. De munt is alleen via het betalingsverkeer te bemachtigen.

Uit een keur aan nationale en internationale kunstenaars is Dylan Shields gekozen tot ontwerper van de Erasmusmunt. Hij creëerde in het ontwerp een prominente plaats voor zijn eigen vertaling van een portret van Erasmus van de hand van Hans Holbein de Jongere. Het plastische, gemodelleerde motief begon als een ontwerp in karton. Het portret geeft Erasmus schrijvend weer: hij werkt aan zijn boek Laus Stultitiae (Lof der Zotheid) dat vijfhonderd jaar geleden verscheen. Hiernaast vinden we het portret van Koningin Beatrix, dat eveneens gemodelleerd is weergegeven. Hoewel Europese themamunten vrij zijn in hun ontwerp aan de nationale zijde, wordt op Nederlandse euromunten altijd Koningin Beatrix afgebeeld; dit is wettelijk bepaald.

'Dit is een bijzonder moment. Ruim negen jaar na de invoering van de euro slaan we hier de eerste Nederlandse versie van de twee-euroherdenkingsmunt. Als wereldburger is Erasmus een prachtig onderwerp om Nederland te vertegenwoordigen op een wettig Europees betaalmiddel. Met Lof der Zotheid schreef hij een van de meest invloedrijke werken van de westerse beschaving. Zo rekende hij af met groteske kortzichtigheid waarmee mensen oordelen over anderen', zegt Maarten Brouwer, Muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt.

Verkrijgbaarheid

De Erasmusmunt is vanaf 24 januari 2011 in omloop.

Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in beperkte oplage enkele bijzondere verzamelaaruitgiften, te verkrijgen via www.herdenkingsmunt.nl:


* de Erasmusmunt in Brilliant Uncirculated-kwaliteit, prijs ¤ 10,-;

####

Over de Koninklijke Nederlandse Munt

De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld. Dit circulatiegeld wordt sinds 1567 in Utrecht geslagen en vanaf 1911 in het volledig gerenoveerde historische Muntgebouw. De Koninklijke Nederlandse Munt is een van de oudste bedrijven in ons land. De Koninklijke Nederlandse Munt is echter meer dan een gedegen muntproducent met een rijk verleden. De producent is vooral ook een technologische innovator met een enorme kennis op het gebied van muntproductie. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen ontwerper Ronald van Tienhoven en Google Earth voor de productie van het 'Manhattan Vijfje' in 2009. Ook bij het vervaardigen van het 'Max Havelaar Vijfje' zijn bijzondere, innovatieve laser- en 3D-technieken toegepast. Verder is de Koninklijke Nederlandse Munt door zijn kennis een veelgevraagd producent van buitenlandse circulatiemunten voor niet-eurolanden.