Holocaust Memorial Day getuigenis door Auschwitz-overlevende


Nijmegen, 20110110 -- Het Soeterbeeck Programma en het Heyendaal Onderzoeksprogramma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren de Holocaust Memorial Day-getuigenis door Bertha Aleng-Duque. Bertha Aleng-Duque overleefde verschillende concentratiekampen. Zij vertelt in een gesprek met Ria van den Brandt over haar herinneringen aan de oorlog. De getuigenis vindt plaats op maandag 24 januari 2011 van 20.00 - 22.00 uur in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Bertha Duque (1925) wordt in 1943 met haar ouders en broertje naar Westerbork gedeporteerd en een jaar later doorgestuurd naar Theresienstadt. In dat doorgangskamp gaat Bertha's vader als eerste op transport. Kort daarna  moeten ook haar moeder en broertje op transport, zogenaamd om herenigd te worden met Bertha's vader. Bertha maakt zich echter grote zorgen: kan haar slechtziende moeder wel voor haar broertje blijven zorgen? Ze voelt zich verantwoordelijk en besluit met hen mee te gaan. Ze komt in Auschwitz terecht, en via Freiberg im Sachsen belandt ze uiteindelijk in Mauthausen. Als enige van het gezin Duque overleeft Bertha de oorlog.


Peter Nissen leidt deze getuigenis in met een korte reflectie op de doorwerking van de Holocaust in onze tijd en op de betekenis van de herdenken. Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn opent de avond.


Sprekers


Bertha Aleng-Duque overleefde verschillende concentratiekampen. Samen met haar man Miel Aleng kreeg ze drie dochters, elf kleinkinderen en achttien achterkleinkinderen.


-Dr. Ria van den Brandt is senior onderzoeker Holocaust Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en geassocieerd onderzoeker aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
-Prof.dr. Peter Nissen is hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
-Ir. Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn is voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen.


Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/holocaust


 Deze getuigenis werd mede mogelijk gemaakt door het Stedelijk 4 & 5 mei comité Nijmegen en het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg.