Politie Brabant-Noord

Dalende criminaliteit in Brabant-Noord, woninginbraken en overvallen blijven zorgelijk

Regio, 24-01-2011 o Vele vormen van criminaliteit zijn in de regio Brabant-Noord in 2010 afgenomen. Daarmee volgen we de landelijke lijn en wordt de door het kabinet gestelde doelstelling van een daling van de criminaliteit van 25% gehaald. Het aantal woninginbraken en overvallen in de regio blijven een zorgpunt.

Daling

Het totaal aantal aangiftes in de regio is afgenomen. In 2002 werd nog bijna 48.000 keer aangifte gedaan. In een constant dalende lijn is dat in 2010 gedaald tot 36.000. De aangiftebereidheid in Brabant-Noord behoort tot de hoogste van het land. Vooral inbraken in bedrijven en auto-inbraken zijn in die periode vanaf 2002 fors gedaald. In vergelijking met 2009 springt de daling van het aantal geweldsdelicten, waar aangifte van gedaan is met 11 % er positief uit. Ook een daling van meer dan 25% van het aantal geregistreerde incidenten op het gebied van drugsoverlast is positief te noemen. Miriam Barendse, korpschef Brabant-Noord: "het korps heeft goede prestaties geleverd, uiteraard is er altijd verbeteringen mogelijk".

Afspraken

De burgers van Brabant-Noord mogen een actieve politie verwachten als het gaat om het oplossen van misdrijven, dat was onze belofte begin 2010. Eind 2009 is de Integrale Veiligheidsmonitor Rijk uitgevoerd. Daaruit bleek al dat het aantal burgers in Brabant-Noord dat zich niet veilig voelt, gedaald is met 2%, terwijl er een landelijke stijging is van 0,3%. Brabant-Noord is niet alleen feitelijk veiliger geworden, de inwoner ervaart dit ook zo.

Woninginbraken

De politie doet er alles aan om het aantal woninginbraken terug te dringen. Denk daarbij aan alles wat vanuit het project 'Samen tegen inbrekers' gedaan is. We maken ons zorgen omdat het aantal aangiftes van woninginbraken blijft stijgen: van 2.783 in 2009 naar 3.261 in 2010. We vragen nadrukkelijk de hulp van justitie, gemeentes en woningbouwverenigingen, maar zeer zeker ook van de burgers. Op het gebied van preventie valt nog veel te winnen. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds mensen, die hun ramen open laten staan bij langere afwezigheid. De preventieve maatregelen, die burgers zelf kunnen treffen, gecombineerd met onze inspanningen, moeten het komende jaar zijn vruchten af werpen.

Overvallen

We maken ons wel zorgen om het al eerder genoemde stijgende aantal woninginbraken. En ook het aantal overvallen is zorgelijk gestegen van 51 in 2009 naar 68 in 2010. Wat daarbij opvalt, en ook meer zorgen baart, is de toename van het geweld bij vooral overvallen op woningen. De politie doet er alles aan om dit aantal te verminderen, maar vraagt hierbij de directe medewerking van partners zoals justitie, gemeenten maar ook de overkoepelende branche organisaties van de bedrijven die vaak overvallen worden zoals cafetaria's en andere winkels. Ook hier moeten preventie en investeringen van bedrijven en organisaties, gecombineerd met de inspanningen van de politie, leiden tot een vermindering van het aantal overvallen.

Veilige wijken

In het jaar 2010 is er hard gewerkt door iedereen in het korps. Eén van de belangrijkste veranderingen binnen het korps was het vergroten van het aantal wijkagenten van 54 naar 77. Dat zij meer in de wijken aanwezig waren dan voorheen, heeft de informatiepositie van het hele korps versterkt. "Politiewerk in de wijk, vormt het fundament van ons werk", aldus de korpschef. De wijkagent ziet en hoort wat er speelt in de wijk, kent en is gekend. Dit draagt bij aan preventief zaken aanpakken en aan de opsporing van eventuele strafbare feiten. Ook de samenwerking met partners wordt zo versterkt.

De uitbreiding van het aantal wijkagenten valt onder het speerpunt 'veilige wijken': het streven naar een veilige woon- en leefomgeving. Samen met de gemeenten, het Openbaar Ministerie, maatschappelijke (zorg)instellingen, maar zeker ook met de burgers in de wijk, is dit speerpunt opgepakt.

Geweld

Het afgelopen jaar is het aantal geweldsdelicten, waar aangifte van gedaan is fors gedaald. Dit getal is een aantal jaren niet onder de 3.600 gekomen, maar in 2010 is het gedaald naar 3.200. Dat is een daling van meer dan 10%. Het gaat dan om zedenmisdrijven (-19%), bedreigingen met geweld (-15%), mishandeling (-10%) en straatroof (-5%). De politie probeert op verschillende fronten het aantal geweldsincidenten te verminderen. Tijdens speciale horecadiensten in de uitgaansgebieden werken de agenten tussen het publiek om direct op een verandering van sfeer in te kunnen spelen ter voorkoming van geweld. De goede samenwerking met de particuliere beveiligers draagt ook bij in het verminderen van het aantal incidenten. Maar ook de aanpak van Huiselijk Geweld met verschillende partners werpt zijn vruchten af, een lichte daling in het aantal aangiften. In 2009 waren er 2.888 incidenten (870 keer werd er aangifte gedaan). In 2010 waren er 2.513 incidenten (727 aangiften).

Grote onderzoeken

Een groot aantal ernstige delicten en ordeverstoringen heeft inzet van veel mensen geëist. Er werden dertien grootschalige opsporingsonderzoeken (TGO's) gestart waaronder acht naar aanleiding van moord of doodslag. Naast deze TGO's zijn er nog drie moorden/doodslag onderzocht. Vier keer werd er grote personele inzet gepleegd op andere incidenten, waaronder de problemen op het Rivierenplein, de autobranden in Vught en de grote stroomuitval in Rosmalen. Er is in het afgelopen jaar ruim 68% van allen ernstige misdrijven opgelost, bijna 1% meer dan in 2009.

Jeugd

Er is door alle partners geïnvesteerd in de informatiepositie voor wat betreft jeugdgroepen. Door een verbeterde registratie en het delen van informatie met de gemeenten was het voor hen mogelijk om de regie op te pakken. Dankzij de inzet van alle partners is het aantal meldingen van hinder en overlast met 12% afgenomen. Zowel het aantal HALT-verwijzingen als het aantal minderjarige verdachten zijn op hetzelfde niveau gebleven.

2011

De politie wacht een boeiend jaar. Zo is er de schaalvergroting in Politie Nederland (nationale politie) en de start van een landelijk politiedienstencentrum. De korpschef van Brabant Noord pleit ook voor de aanpak van de bureaucratie en de administratieve last. In 2011 worden daarin stappen gezet.

Er zijn al enkele verbeteringen ingevoerd bij het Openbaar Ministerie om de last bij de politie te verminderen en de kwaliteit van de dossiers te verbeteren. Het komend jaar zullen er nog meer volgen.

Ze heeft een duidelijke boodschap en missie voor 2011: " De politie dicht bij de burger, die de juiste zaken aanpakt en die kwaliteit levert, zowel in resultaat als in dienstverlening. Daar blijft het korps in 2011 hard aan werken."