Stichting Wakker Dier

Wakker Dier start samen met brandweer de actie Brandalarm (24 januari 2011)
Wakker Dier start vandaag samen met de brandweer een nieuwe publiekscampagne voor brandveiligere stallen. Wakker Dier wil wetgeving die dieren in stallen beschermt tegen brand. De afgelopen 5 jaar zijn meer dan één miljoen dieren omgekomen in het vuur. De reden: stallen vallen momenteel in de bouwwetgeving onder 'lichte industrie'. Zo is een opslagloods met wc rollen even slecht beschermd tegen brand, als een stal met 1.000 varkens of 30.000 kippen. Brandmelders en bluswater bijvoorbeeld zijn niet verplicht. Cees Verharen, brandweerman uit Zaandam: "Veel brandweerlui vinden dit heel erg. Dieren redden hoort bij ons werk, maar bij een stalbrand kunnen we alleen toekijken hoe de kippen en varkens verbranden." Cees is vanaf vandaag te horen en zien in een radiospot en internetfilm. Hij roept mensen op de petitie te tekenen op www.wakkerdier.nl/brandalarm.

Radiospot;
Ik ben Cees Verharen. Als brandweerman ben ik soms lang bezig een kat uit een boom te redden. Maar als er een stal met duizenden kippen of varkens in brand staat, ben ik machteloos. In Nederlandse stallen zijn dieren zo slecht beschermd dat ze bij brand geen enkele kans hebben. Het is afschuwelijk dat ik alleen maar kan toekijken, hoe ze omkomen in het vuur. Ik wil dat dieren een kans hebben bij brand. U ook? Teken dan de petitie op wakkerdier.nl.
Afgelopen vijf jaar zijn meer dan 700.000 kippen, 14.000 varkens, 1.000 koeien en 460.000 kweekvissen verbrand. Wakker Dier wil van de minister van Infrastructuur en Milieu een uitgebreid pakket maatregelen, voor bestaande en voor nieuw te bouwen stallen, waarmee:
1. branden voorkomen worden. Denk hierbij aan brandveiligere bouwmaterialen en elektrische installaties, periodieke controles en voorlichting voor boeren.

2. dieren bij brand nog een kans maken. De brandweer moet de mogelijkheid krijgen om dieren te redden. Denk hierbij aan verplichte brandmelders, bluswater en bijvoorbeeld sprinklers.
3. dieren snel worden geholpen na een brand. Bijvoorbeeld goede voorlichting voor hulpverleners, veeartsen en boeren zodat dieren na een brand zo snel mogelijk geholpen worden om ernstig lijden te voorkomen.
Wakker Dier voert sinds 2008 campagne voor brandveilige stallen. Op dit moment loopt nog een rechtszaak tegen een stal in Boxmeer dat een brandcompartiment heeft dat tweemaal groter is dan toegestaan. Op 1 maart komt deze zaak voor bij de Raad van State in Den Haag. In 2009 nam Wakker Dier zitting in de Brandraad, waaraan ook de Dierenbescherming, brandweer, verzekeringswezen en het lectoraat brandpreventie deelnamen. Hun conclusie was dat veel branden voorkomen kunnen worden, door bij brandpreventie geen onderscheid te maken tussen mens en dier.
De fracties PvdD, GroenLinks en PvdA stelden onlangs Kamervragen over de onveilige situatie in stallen, maar kregen een ontwijkend antwoord. In opdracht van LTO en de Dierenbescherming werd afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de brandveiligheid in stallen. Dit onderzoek concludeerde dat branden in stallen kunnen en moeten worden voorkomen. De meeste branden ontstaan door kortsluiting of door brandgevaarlijke activiteiten zoals lassen in de stal. Wakker Dier wil dat het rapport niet in de kast belandt, maar dat de aanbevelingen uit het rapport zo snel mogelijk worden uitgevoerd.