CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Vragen over Palestine papers

ma 24-01-2011

Vraag: Zijn de Palestine Papers die door Al Jazeera en the Guardian zijn gepubliceerd echt? Zo ja, welke conclusie kunnen we eruit trekken?

Antwoord: Ondanks de ontkenning van de juistheid van de documenten door vooraanstaande Palestijnse onderhandelaars moet men aannemen dat ze echt zijn. Enige terughoudendheid is echter op zijn plaats. Yasser Abed Rabbo, één van de Palestijnse onderhandelaars kan gelijk hebben, als hij zegt dat de documenten uit hun context zijn gehaald. In ieder geval komt uit deze leaks een beeld naar voren van een zwak Palestijns leiderschap dat bereid was grote concessies aan Israel te doen. En Israel dan? Hebben de onderhandelaars alleen maar genomen en niets aangeboden?

Zowel uit de `Palestine Papers', als uit een onthullend artikel in Haaretz van december 2009 ( http://bit.ly/fTeLD0) blijkt dat de toenmalige premier Olmert op 16 september 2008 aan de Palestijnse Autoriteit een heel gedetailleerd vredesplan voorlegde, waarin Israel verder ging dan ooit. Over het plan hebben Abbas en Olmerts opvolger, Livni nog enkele malen gesproken, maar het vredesoverleg werd tijdelijk door de Palestijnen afgebroken toen Israel eind 2008 Gaza binnenviel. Een actie overigens waarover het Palestijnse leiderschap, volgens de `Palestine Papers', getipt zou zijn.

In zijn vredesplan bood Olmert de Palestijnen de hele Gazastrook en 93,2% van de Westelijke Jordaanoever in Palestijnse aan. Daarnaast zou ter compensatie 5,5% Israelisch grondgebied aan de op te richten staat Palestina worden gegeven. De Palestijnen zouden dus in het totaal 98,7% van het gebied krijgen, dat Israel in 1967 veroverde op Jordanië en Egypte (voor zover het Gaza betreft). Deze landruil betekende dat de grote nederzettingenblokken Gush Etzion, Maaleh Adumim, Givat Ze'ev en Ariel bij Israel zouden komen evenals de Joodse wijken in Oost-Jeruzalem. (Over Har Homa zou later onenigheid ontstaan). Israel zou een weg openen tussen Gaza en de Westoever, die onder Palestijnse controle staat. Jeruzalem zou worden verdeeld tussen Israel en Palestina. De Arabische wijken van die stad zouden in handen van de Palestijnse staat komen. De Tempelberg zou tijdelijk bestuurd worden door de VS, Saudi-Arabie, Jordanië en Egypte, totdat Israel en Palestina in onderhandelingen overeenstemming over de definitieve status hebben bereikt. Tienduizenden kolonisten zouden naar Israel moeten terugkeren.

Inzake de Palestijnse vluchtelingen toonde Olmert de bereidheid uit humanitaire overwegingen gedurende vijf jaar1000 personen per jaar op te nemen. Daarnaast konden Palestijnen naar Israel komen in het kader van familiehereniging. Israel zou het lijden van de Palestijnse vluchtelingen erkennen, maar daarvoor geen verantwoordelijkheid nemen.

Medio 2009 hebben Israelische en Palestijnse onderhandelaars op basis van dit plan nog enkele keren gesproken. Daarbij zouden volgens Al Jazeera de Palestijnen bereid zijn geweest het `recht' op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen te beperken tot 100.000 personen. Ook zouden ze bereid zijn geweest Israel als Joodse staat te erkennen. Met name deze concessies worden door de Palestijnse onderhandelaars nu ontkend.

Commentaar door CIDI-Directeur Ronny Naftaniel kunt u hier lezen: http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Palestine-Papers-klopt-het-ge schetste-beeld.html