Ingezonden persbericht
WINTERNACHTEN FESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE WINTERNACHTEN FESTIVAL
16e editie was een afwisselend festival, vol hartekreten en liefdesverklaringen aan datgene waar het om begonnen is bij Writers Unlimited: de ontmoeting, de verbeelding en de literatuur
Writers Unlimited 2011 optimistisch festival in tijden van kaalslag
Ongedwongen ontmoetingen tussen schrijvers en publiek. Tim Parks en David van Reybrouck signeren en praten na met bezoekers - foto Serge Ligtenberg
Ruim 2300 bezoekers - een stijging ten opzichte van vorig jaar - bezochten het festival Writers Unlimited. Van donderdag 20 tot en met zondag 23 januari konden de bezoekers in Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, café Brasserie Dudok en Villa Escamp genieten van gesprekken met schrijvers en filmmakers en van muziek. De gespreksonderwerpen waren uiteenlopend: van de vervlakking die optreedt door de internationalisering van de literatuur, tot de verwerking, de troost en zelfs het geluk dat de literatuur haar lezers te bieden heeft.
Meer dan 80 schrijvers en kunstenaars uit binnen- en buitenland spraken op het podium en in de wandelgangen met elkaar en het publiek over wat literatuur voor hen betekent en hoe ze in staat is om de werelden binnen en buiten ons te vormen, te begrijpen of te verzoenen. Het was de ondertoon van het festival en werd onderschreven door schrijvers uit alle uithoeken van de wereld, van Zuid-Amerika tot aan Indonesië, van Nederland tot aan Ethiopië. En ook dit jaar bood het festival een podium aan ontmoetingen tussen gevestigde schrijvers als Tim Parks, David Mitchell, Hisham Matar, Adriaan van Dis en K. Schippers om te spreken met schrijvers die in Nederland nog niet de aandacht krijgen die ze verdienen, zoals Lily Yulianti Farid en Abeer Soliman.
Nieuw op het festival
Nieuwe elementen in deze 16e editie waren de drukbezochte uitreiking van de Oxfam/Novib PEN Awards op donderdag 20 januari en het Caraïbisch filmprogramma, met op zaterdagavond films uit de Antillen en op zondag films uit de rest van het Caraïbisch gebied. De Oxfam/Novib PEN Award werd uitgereikt aan de Russische schrijver en documentairemaker Andrei Nekrasov.
Twee schrijfsters uit de Arabische wereld die te gast waren op het festival, Abeer Soliman uit Egypte en Iman Humaydan uit Libanon, waren op zondagmiddag ook nog te zien en te horen in Villa Escamp, een cultureel centrum in Den Haag zuid.
Het belang en geluk van literatuur
'Literatuur is geen luxe', betoogde Nelleke Noordervliet bij de aftrap van het festival; 'het is geen gebakje, het is brood. Boeken spelen in het leven van talloze mensen een beslissende rol'. En daarmee was de toon gezet.
David Mitchell maakte vrijdagavond in zijn verhaal over de toekomst van de literatuur duidelijk dat hij nog altijd Great Expectations koestert van de roman. En ook het gesprek tussen Andrei Nekrasov, Thijs Berman en Jelle Brandt Corstius over de toekomst van Rusland ademde, hoe zwart de werkelijkheid van geweld en wetteloosheid ook moge zijn, een sfeer van moed en onverzettelijkheid. Het maakte diepe indruk op de bomvolle zaal.
En aan het eind van de zaterdagavond bleek dat, ook in tijden van kaalslag, woorden mensen gelukkig kunnen maken. Kees van Kooten, Rodaan al Galidi en Marjolijn van Heemstra lieten samen met het Trio Lang & Gelukkig van Peer de Graaf, de vonk van de poëzie overslaan op het publiek. Een gedicht over een pak vla in de koelkast of de herinnering aan een gedicht van Remco Campert; meer was er niet nodig om het wonder te laten gebeuren.
Writers Unlimited kijkt terug op een succesvol, goed bezocht, inspirerend en optimistisch festival.
Ingezonden persbericht