KNHS

Adelinde Cornelissen krijgt zege niet cadeau

22 januari 2011

AMSTERDAM (KNHS) - Adelinde Cornelissen (Nijkerk) heeft in de wereldbeker kwalificatiewedstrijd, die op zaterdagmiddag voor een volgepakte RAI werd verreden, haar zege niet cadeau gekregen. In tegenstelling tot de Grand Prix op vrijdag, toen de combinatie als vanzelfsprekend de oefeningen uitvoerde, was er nu sprake van enige spanning. De Duitse Isabell Werth, die met Warum Nicht FRH de eners en tweeërs op vrijdag de mist in zag gaan, had nu weer het juiste knopje gevonden en reed naar een sterke tweede plek, voor de Zweed Patrik Kittel met Watermill Scandic HBC, die van sommige juryleden voor zijn piaffe en passage een tien mocht ontvangen.

Cornelissen, die tegenwoordig resideert op het bij Nijkerk gelegen landgoed Balkenschoten, wist haar Jazz-nakomeling Parzival gedurende de gehele proef te bewegen om een zeer expressief beeld te laten zien. Dit gepaard aan de elegante kracht die dit paard weet te tonen maakt het tot één van de topcombinaties van de mondiale dressuursport. Jammer was dat in de verschillende onderdelen die een combinatie in de Kür verplicht moet laten zien de vanzelfsprekendheid niet zo overtuigend was als in de Grand Prix en dat kostte punten. Daarbij werd ook een foutje gemaakt in de eners, die weliswaar werd hersteld, maar toch enige schade in de beoordeling opleverde. Isabell Werth herstelde zich volledig van de missers in de Grand Prix, maar dat herstel ging niet als vanzelfsprekend, waardoor in de changementen om de één en om de twee iets van spanning zichtbaar werd.
Voor de finale, die eind april in Leipzig wordt verreden, staan nog drie wedstrijden op het programma, waaronder de kwalificatiewedstrijd tijdens Indoor Brabant. Met drie zeges in vier wedstrijden staat Cornelissen nu derde in het West-Europese wereldbeker klassement, achter de Duitse amazones Ulla Salzgeber en Isabell Werth, die de eerste plek delen. De beide Duitse amazones wonnen twee kwalificatiewedstrijden, terwijl Cornelissen er reeds drie wist te winnen. Daardoor lijkt Adelinde nu ook de favoriet voor de zege in Leipzig, als zij de progressie die ze de afgelopen maanden heeft geboekt iets beter weet te bevestigen.

Hans Peter Minderhoud (Harskamp) reed zich met de goedgekeurde KWPN hengst IPS Tango naar een vijfde plek. Minderhoud en Tango toonden een fraaie expressief gereden Kür, waarin vooral de passage opviel. Steeds bleef een mooi constant beeld bewaard maar zou er nog iets meer schwung getoond kunnen worden, opvallend is wel de zuiverheid in alle drie de basisgangen. Moedwil van Sander Marijnissen (Wijdewormer) is een grootramig paard dat steeds weet te imponeren, maar net even de expressie mist. De combinatie leverde een bijna geheel foutloze Kür af en eindigden op de achtste plek. Christa Laarakkers (Winschoten) leverde in de Kür een iets mindere prestatie dan in de Grand Prix. Maar met haar elfde plek temidden van een sterk aansprekend veld kan de Groningse tevreden zijn. Marlies van Baalen (Brakel) leverde met BMC Phoebe DVB een iets tegenvallende prestatie. Er was gedurende de gehele proef ietwat moeite om de optimale aanleuning te behouden, maar in piaffe en passage alsmede de overgangen die daarin dienen worden gereden was er sprake van een zeer aansprekend beeld.

Voor de Rabo Talenten teamleden Lotje Schoots (Abcoude) met Equitop Torricelli en Diederik van Silfhout met Luxform's Popeye was deze wedstrijd in Amsterdam hun debuut op het wereldbeker niveau. Lotje Schoots debuteerde verdienstelijk door zich voor deze Kür te plaatsen. In de Grand Prix was Torricelli iets meer ontspanen dan in de Kür, maar in beide wedstrijden kwamen de sterke basisgangen van dit paard helemaal tot hun recht. In beide wedstrijden moest Schoots als eerste starten en dat brengt vaak wat extra spanning met zich mee. De expressie kan mogelijk worden verhoogd als de amazone in staat is om de verzameling in haar paard nog iets optimaler te maken. Van Silfhout toonde in zowel de Grand Prix als in de Kür dat zijn paard op basis van een gedegen opleiding dit niveau heeft weten te bereiken. Toch is er af en toe even sprake van lichte spanning, waardoor de uitstraling iets afneemt. "Het was erg spannend, maar we hebben veel geleerd en ik ben blij dat ik op deze wijze aan dit hoge niveau heb mogen ruiken", aldus Van Silfhout.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jumpingamsterdam.nl

Uitslag FEI World Cup Kür:


1) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 81.475%

2) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht FRH - 80.475%
3) Patrik Kittel (Zwe) - Watermill Scandic HBC (Solos Carex x Amiral) - 79.000%
5) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - IPS Tango (Jazz x Contango) - 75.700%
8) Sander Marijnissen (Wijdewormer) - Moedwil (Goodwill x Beaujolais) - 73.750%
11) Christa Laarakkers (Winschoten) - Divoza Horseworld Ovation (Cabochon x Apollonios xx) - 70.750%
13) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Phoebe DVB (Regazzoni x Ulft) - 69.325%
14) Lotje Schoots (Abcoude) - Equitop Torricelli (Florestan I x Pion) - 67.100%
15) Diederik van Silfhout (Lunteren) - Luxform's Popeye (Havel x Dillenburg) - 67.025%

Tussenstand FEI World Cup:


1) Isabell Werth (Dui) - 74

1) Ulla Salzgeber (Dui) - 74
3) Adelinde Cornelissen - 63

4) Hans Peter Minderhoud - 58
9) Christa Laarakkers - 39
15) Aat van Essen (Heerde) - 26

Foto Adelinde Cornelissen met Parzival door: www.melissen.net