Ingezonden persbericht
Tentoonstelling 'Heimat' in CODA Museum
Het geëngageerde werk van Felix Droese
Van 22 januari t/m 5 juni 2011 wijdt CODA Museum in Apeldoorn een tentoonstelling aan het bijzondere werk van de Duitse kunstenaar Felix Droese (1950). Op de kunstacademie in Düsseldorf was Joseph Beuys één van zijn docenten. Vandaag de dag is Droese een internationaal bekende kunstenaar die eerder exposeerde op de Biënnale van Venetië en Documenta.
In de tentoonstelling 'Heimat' zijn kunstwerken te zien die gemaakt zijn in de periode 2002-2010. Ze geven een beeld van de vele verschillende onderwerpen en series waarmee de kunstenaar zich in die periode heeft beziggehouden.
Het werk van Felix Droese beslaat een breed spectrum dat varieert van uitleg van het recente Duitse verleden tot actueel commentaar op de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië.
Daarnaast houdt de kunstenaar zich bezig met existentiële vragen, waarbij hij net zo gemakkelijk gebruik maakt van traditionele religieuze beeldspraak als van commentaar op theologische discussies.
Kunst heden ten dage is naar de mening van Felix Droese geen kwestie meer van stijl, maar van waarheid. Sinds hij eind jaren '70 actief werd, neemt hij met zijn werk steeds opnieuw standpunten in ten opzichte van de sociale en culturele werkelijkheid. Op die manier legt hij als kunstenaar in politiek-maatschappelijke zin verantwoording af.
Droese werkt veel in oplage. Op die manier kan hij zijn kunst voor een breed publiek toegankelijk maken. Volgens Droese is deelname aan het culturele leven een eerste levensbehoeften voor de mens. In 2004 bood hij zijn kunst aan via de Aldi supermarktketen, een ongebruikelijk initiatief dat heel veel media-aandacht kreeg.
Felix Droese
Felix Droese werd in 1950 geboren in Singen. Hij studeerde van 1970 tot 1976 aan de Kunstacademie Düsseldorf waar hij in contact kwam met Peter Brünning en Joseph Beuys. Al snel ontwikkelde hij in zijn tekenwerk een eigen taal en getuigden zijn materiaal- en vormkeuze van een kritische houding ten aanzien van zijn tijd en omgeving. In 1980 trad hij voor het eerst op de voorgrond met het werk Schattenrissen ('Silhouetten'): grote, duistere papierknipsels waarmee hij zowel op de tentoonstelling 'Westkunst' in 1981 in Keulen, als op de Documenta 7, het jaar daarop in Kassel, veel lof oogstte. In 1988 baarde Droese internationaal opzien als Duitse deelnemer aan de 43e Biënnale van Venetië met het werk Haus der Waffenlosigkeit ('Huis van de ontwapening'). Sindsdien volgde een lange reeks van nationale en internationale solo- en groepstentoonstellingen, die aantoont hoe breed het spectrum is dat Felix Droese met zijn kunst bestrijkt.
www.coda-apeldoorn.nl
Openingstijden CODA Museum:
Dinsdag 10.00 - 17.30 uur
Woensdag 10.00 - 17.30 uur
Donderdag 10.00 - 20.30 uur
Vrijdag 10.00 - 17.30 uur
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Zondag 13.00 - 17.00 uur
Maandag gesloten
Noot voor de redactie,