Ingezonden persbericht


ANGRY jong en radicaal_22.JAN.2011_13.JUN.2011

met debatten | lezingen | filmprogramma | nacht van de woede | website a-n-g-r-y.nl | lespakketten

Sinds 9/11 is radicalisering een hot topic en wordt radicalisme per definitie bestempeld als negatief. Maar vormde het - geboren uit idealisme - niet vaak ook een drijvende kracht achter maatschappelijke veranderingen? En wie is radicaal en wie bepaalt dat? Neemt het radicalisme in Nederland toe, of is vooral de beeldvorming veranderd?

De tentoonstelling ANGRY in het Nederlands Fotomuseum kijkt naar radicalisering onder jongeren en zoekt naar antwoorden op deze vragen vanuit drie perspectieven: kunstenaars, de media en jongeren zelf. Met een grote verscheidenheid aan fotoprojecten, videowerken, mediaverslagen, interviews en werk van jongeren zelf is ANGRY een rijke tentoonstelling over een -in deze tijden van polarisatie- zeer actueel onderwerp dat ons allemaal aangaat. ANGRY laat zien dat radicalisering van jongeren van alle culturen en alle tijden is. ANGRY veroordeelt en bekritiseert geen enkele positie, maar onderzoekt en bevraagt het ontstaan en de consequenties van het radicaal zijn.

De verbeelding van radicalisme in de kunsten, media en door jongeren zelf.

Een selectie van 30 belangrijke internationale kunstenaars, fotografen en filmmakers reflecteert op aspecten van hedendaags radicalisme. Onder hen zijn Rineke Dijkstra, Willie Doherty, Allan Sekula, Joel Sternfeld en Jules Spinatsch. De tentoonstelling bevat nieuw werk van Jonas Staal en Annette Behrens.

In een video-installatie komen twaalf radicalen en ex-radicalen aan het woord, waaronder Maaike Meijer (Paarse September), Izz ad-Din Ruhulessin (moslim, student politicologie), Isa Kort (kraker), Roel van Duin (Provo, kabouterbeweging) en Saskia Duys (christenactivist). Zij spreken over hun idealen, grenzen, zuiverheid, woede en groepsgevoel. Hier tegenover zien we hoe 'de radicaal' in de media geportretteerd wordt, en hoe radicalen op hun beurt van de media gebruik maken om de beeldvorming te beïnvloeden. De jongeren komen in de tentoonstelling aan het woord via verscheidene projecten die in groeps- en schoolverband zijn gemaakt onder begeleiding van Kosmopolis Rotterdam.

ANGRY bestaat naast de tentoonstelling uit een interactieve website, educatieve modules en een gevarieerd programma van debatten, films en lezingen.

ANGRY is een project van het Nederlands Fotomuseum, Paradox en Kosmopolis Rotterdam, in samenwerking met Prospektor, LantarenVenster en het International Film Festival Rotterdam.

Opening_zaterdag 22 januari 2011

16 uur_openingsdebat

17.15 uur_opening door Prof.Dr. Jo Groebel en rapper Manu van Kersbergen

CHEMA MADOZ ARS COMBINATORIA_15.JAN.2011_03.APR.2011

met rondleiding door madoz

De Spaanse fotograaf Chema Madoz (1958) is een ware meester van de visuele poëzie. Uiterst scherpzinnig en met veel gevoel voor humor weet hij in zijn foto's een verwarrende en soms surrealistische wereld neer te zetten. In zijn foto's gaan objecten de meest ongewone combinaties aan, zo wordt een parelketting een strop en een putdeksel een afdruiprek. De foto's van Madoz zijn absoluut enig in hun soort en gaan over kijken, bewust kijken. Zijn werk is internationaal zeer gewaardeerd en is opgenomen in meerdere internationale collecties. Het Nederlands Fotomuseum presenteert nu voor het eerst het werk van deze Spaanse fotograaf in Nederland. De overzichtstentoonstelling Chema Madoz | Ars Combinatoria bevat ruim zeventig originele zwart-wit afdrukken en is te zien van 15 januari t/m 3 april 2011.

Opening_zaterdag 22 januari 2011

16.30 uur_rondleiding door Chema Madoz door zijn tentoonstelling

17.17 uur_opening door Oliva Maria Rubio

Andor von Barsy Fotograaf in Rotterdam_15.JAN.2011_03.APR.2011

met boek en filmprogramma

Een tentoonstelling met ruim 100 vintage foto's van Rotterdam uit de late jaren twintig van de hand van de Hongaarse cameraman Andor von Barsy (1899-1965). We zien moderne constructies en havenactiviteiten op en rond een overvolle Maas. Von Barsy legde het niet alleen allemaal vast in zijn bekende en nu gerestaureerde film De Stad die Nooit Rust (1928), maar ook met zijn fotocamera. Zijn dynamische foto's zijn met hun spannende lijnenspel soms bijna abstract en meten zich met werk van internationaal gerenommeerde fotografen van de Nieuwe Zakelijkheid. De foto's zijn recent gevonden in het archief van Stichting Havenbelangen, dat zich in het Gemeentearchief Rotterdam bevindt. De foto's van Andor von Barsy geven een eigen kijk op de moderne stad Rotterdam van vóór WO II.

Gelijktijdig met de fototentoonstelling verschijnt een boek over het fotografische werk van Von Barsy en worden zijn gerestaureerde films van Rotterdam getoond tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Opening_zaterdag 22 januari 2011

15 uur_door Burgemeester Aboutaleb

Verwacht in het Nederlands Fotomuseum

Paulien Oltheten | Japan | 09.APR_19.JUN.2011

Nunusaku | A Paradise lost | Geert van Kesteren en Conny Luhulima | 09.APR_26.JUN.2011

Nu nog te zien in het Nederlands Fotomuseum

Dr. Duanus | Duane Michals | t/m 02.JAN.2011

Het Kaddu Wasswa Archief | Andrea stultiens | t/m 02.JAN.2011

NAN Goldin | Poste Restante | t/m 09.JAN.2011