Ingezonden persbericht
persbericht 12 januari 2011
Egypte & Napoleon
Oorlog en onderzoek
Van 22 januari t/m 8 mei 2011 in Teylers Museum
Afbeelding: Dirk Langendijk, De slag bij de Piramide, 1803, collectie Rijksmuseum, Amsterdam
Tweehonderd jaar geleden bezocht Napoleon Bonaparte Teylers Museum. Om dit bijzondere bezoek te markeren, organiseert Teylers Museum een grote tentoonstelling over Napoleons veldtocht in Egypte. Meer dan 160 wetenschappers en kunstenaars vergezelden Napoleon op zijn reis. Hun ontdekkingen werden vastgelegd in het monumentale boek Description de l'Egypte dat centraal staat op de tentoonstelling en waarvan het museum een bijzonder exemplaar bezit. Prof. dr. Henk Wesseling opent zaterdag 22 januari de expositie.
Het boek
Egypte spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Toch was er lange tijd maar weinig bekend over dit mystieke land. Dit alles veranderde in één klap met het verschijnen van de Description de l'Égypte, het meest prestigieuze boek dat ooit over Egypte is gepubliceerd. Teylers Museum bezit een zeldzame eerste druk van dit bijzondere werk. Het monumentale boek verscheen tussen 1809 en 1829 in 23 delen en bevat de eerste encyclopedische beschrijving van de klassieke oudheid, natuur en eigentijdse cultuur van Egypte. Het telt ruim 7.000 pagina's en meer dan 3.000 afbeeldingen. Al in 1828 werd de hele reeks aangekocht door het museum. De publicatie vormt de neerslag van de ontdekkingen van wetenschappers, technici en kunstenaars die Napoleon Bonaparte vergezelden op zijn veldtocht naar Egypte.
Napoleons veldtocht
Met 35.000 manschappen, ruim 160 wetenschappers en kunstenaars en 300 schepen arriveerde Napoleon in 1798 op het Afrikaanse continent. Zijn doel - Egypte veroveren en van daaruit de groeiende macht van Groot-Brittannië breken - werd nooit bereikt. Ontberingen en aanvallen van Turken, Mammelukken en Britten maakten na drie jaar een einde aan de bezetting. Was de militaire expeditie van Napoleon een mislukking, het werk van de onderzoekers en kunstenaars betekende daarentegen een overwinning voor de wetenschap. Hun ontdekkingen vormden de basis voor veel egyptologisch onderzoek, waarvan de ontraadseling van de hiërogliefen wel het meest spectaculair is.
Tentoonstelling
Met adembenemende prenten, kolossale boeken, avontuurlijke reisverslagen, schitterende sieraden, wonderlijke mummies, een opgezette krokodil en een sfeervol Arabisch koffiehuis waarin de Description de l'Égypte digitaal doorgebladerd kan worden, wanen bezoekers zich even in Egypte.
Extra tentoonstelling in het Boekenkabinet
Geïnspireerd door de publicaties van Napoleons expeditie reisden wetenschappers, kunstenaars, handelaars, verzamelaars en reislustige particulieren af naar Egypte om daar zelf de oude Egyptische beschaving te ervaren. De rijk geïllustreerde boeken die daaruit voortkwamen, zijn vanaf 22 januari te zien in de extra presentatie Egypte na Napoleon in het Boekenkabinet.
Bezoek aan de historische Bibliotheek
In de historische Bibliotheek die normaal niet toegankelijk is voor het publiek, kunnen bezoekers op gezette tijden verschillende delen van de monumentale Description de l'Égypte bekijken. Een ervaren rondleider bladert met de gasten door het bijzondere boek en vertelt hen tegelijkertijd alles over de Bibliotheek.
---
Ingezonden persbericht