Zowel studenten als hoogleraren demonstreren tegen bezuinigingen
Op 21 januari wordt het druk in het Den Haag. Dan demonstreren zowel de hoogleraren als de studenten uit het hoger onderwijs tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs. De hoogleraren wandelen in toga van Het Plein naar de Anton Philipszaal aan het Spui.
Opnieuw onder vuur
Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden schaart zich van harte achter de protesten. Na de vele bezuinigingsronden die het hoger onderwijs al heeft moeten ondergaan, ligt het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs opnieuw onder vuur. De VSNU, waarin alle universiteiten zijn verenigd, heeft het initiatief tot het hooglerarenprotest genomen.
Straf voor langstudeerders
De protestwandeling van de hoogleraren gaat op 21 januari om 10.30 uur van start. Zij lopen vanaf Het Plein om de hofvijver heen naar het Spui waar ze bijeenkomen in een academische zitting. Hun protest betreft niet alleen het fors hogere collegegeld voor studenten die meer dan een jaar te lang over hun bachelor en/of master doen. Ook het feit dat de instellingen voor hoger onderwijs zelf ook nog financieel worden gestraft voor hun langstudeerders, en het wegvallen van de aardgasbaten (FES) voor onderzoek heeft hun ongenoegen opgewekt. Deze en andere maatregelen moet tot een bezuiniging van ¤ 370 miljoen op het hoger onderwijs leiden. De Universiteit Leiden verwacht voor ¤ 15 à 20 miljoen te worden getroffen.
Facebook en Twitter
Het protest van de studenten, vanaf 13.00 uur op het Haagse Malieveld, richt zich vooral tegen het plan om met ingang van het komend academisch jaar het collegegeld voor studenten die langer dan een jaar uitlopen in hun bachelor en/of master te verhogen naar ¤ 3000. De initiatiefnemers, enkele studentenorganisaties, hebben zich verenigd in het comité SOS en benutten volop sociale media als Facebook en Twitter om zoveel mogelijk studenten naar Den Haag te krijgen. Maandag 10 januari stond de teller bij Facebook op 8037 studenten die aangaven op de 21ste naar de hofstad te zullen afreizen.
Anders gezegd
De hoogleraren en de studenten delen dezelfde zorgen. Waar de rectores in een oproep tot deelname aan de protestwandeling schrijven 'dat de bezuinigingsmaatregelen haaks staan op de ambitie van Nederland om zijn internationale positie als kenniseconomie te versterken', stellen de studenten op hun actiewebsite: 'Straks hebben we geen kenniseconomie maar een kenniscrisis.'
(11 januari 2011/Corine Hendriks)
Universiteit Leiden