Veel jonge auto's gestolen in 2010
21/01/2011 07:00
RDW
Voor het eerst in meer dan 10 jaar is in 2010 het aantal autodiefstallen gestegen. Ook bromfietsen werden vaker gestolen dan in de voorgaande jaren. Vrachtwagens en motorfietsen werden juist minder gestolen. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit kan grote winst behaald worden door het inbouwen van gecertificeerde beveiligingssystemen in auto's en het aanbrengen van extra sloten, bijvoorbeeld op het stuur of de versnellingspook. Bromfietsen kunnen extra verankerd worden aan een vast object.
Fikse stijging diefstal personenauto's
In 2010 werden 11.733 personenauto's gestolen. Dat zijn er 706 meer dan in 2009; een stijging van 6,4%. Er werden 400 'jonge' auto's meer gestolen van 0 tot 3 jaar oud en 327 meer van 4 tot 7 jaar oud. De stijging van het aantal diefstallen van jongere auto's is al sinds 2008 aan de gang. Hoewel de gewilde jongere auto's zijn voorzien van elektronische beveiliging, kraken criminele bendes die steeds vaker. De sleutels van veel modellen kunnen worden gekopieerd en startonderbrekers worden elektronisch buiten spel gezet. Vaak ook worden sleutels gestolen door inbraak in de woning.
Gewilde merken
De kans dat een auto gestolen wordt, is over het hele Nederlandse wagenpark gemiddeld 0,14%. Het risico verschilt erg per merk en type. Vooral jongere auto's waar op de tweedehands markt in binnen- en buitenland veel vraag naar is, worden gestolen. Van deze categorie wordt minder dan 40% teruggevonden. Van de gestolen oudere auto's ligt het terugvindpercentage, afhankelijk van merk en type, tussen de 50% en 75%. Voor eigenaren van een oudere Ford Escort is het diefstalrisico zes keer zo hoog als gemiddeld. Hiervan wordt zelfs bijna 90% teruggevonden. Het diefstalrisico bij de Mercedes E-klasse, de Seat Leon en de Volkswagen Golf is ongeveer vier keer zo hoog als gemiddeld. Van deze types wordt maximaal 35% teruggevonden. De jonge auto's van de types Audi's A6 en A3, de Volkswagen Touran, de BMW 5 en Mercedes C-klasse worden twee keer zo vaak gestolen als het landelijk gemiddelde.
Overige categorieën
Het aantal gestolen bromfietsen steeg met bijna 13% tot 14.984. Het risico dat een bromfiets wordt gestolen is daarmee 10 keer zo hoog als bij een auto: van elke 1.000 bromfietsen worden er 14 gestolen. Het aantal gestolen busjes bleef met 2.328 diefstallen ongeveer gelijk. De diefstal van vrachtwagens nam met 8% af tot 239. Ook het aantal diefstallen van motorfietsen daalde. In 2010 werden er 1.867 gestolen, dat is een daling met 12% ten opzichte van 2009. Opvallend is dat de daling wordt veroorzaakt door minder diefstallen van motorfietsen van 0 en 1 jaar oud.
Voorzorgsmaatregelen
De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) beveelt eigenaren van veel gestolen auto's aan om maatregelen te nemen om hun auto beter te beschermen. Het laten inbouwen van een gecertificeerd alarmsysteem of een voertuigvolgsysteem geeft goede resultaten, maar ook extra sloten op bijvoorbeeld het stuur en de versnellingspook maken het de dieven moeilijker. Een goede beveiliging tegen woninginbraak voorkomt dat dieven de autosleutels stelen.
AVc werkt samen met verzekeraars en de beveiligingssector aan mogelijkheden om het stelen van bromfietsen minder aantrekkelijk te maken. Bromfietseigenaren kunnen het diefstalrisico zelf ook sterk verminderen door altijd met een dubbel slot te parkeren. Gebruik niet alleen het slot van de bromfiets, maar bevestig het voertuig ook altijd met een ART goedgekeurd slot aan een vast object.
Bron van de cijfers: RDW
http://www.stavc.nl