VSNU

Professorenprotest vrijdag 21 januari 10.30 te Den Haag

Allereerste landelijke Bijzondere Academische Zitting: het allereerste gezamenlijk cortège door Den Haag

PERSBERICHT

Den Haag, 19 december 2011 -

Professoren Nederlandse universiteiten
bezorgd over toekomst Nederland.

Voor het eerst in de geschiedenis van Nederland komen meer dan 500 professoren uit het hele land in Den Haag bij elkaar in een Bijzondere Academische Zitting. De Zitting wordt vooraf gegaan door het cortège, officiële tocht in toga, van de hoogleraren door Den Haag. De bijeenkomst is georganiseerd door de 14 rectoren van de Nederlandse universiteiten. De professoren maken zich zorgen over de voornemens van het kabinet. Ze komen bij elkaar om hun zorg over de toekomst van Nederland te uiten en het grote belang van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek voor Nederland te onderstrepen. De hoofdspreker tijdens de Academische Zitting is Cees Veerman.

Nederland moet internationale positie als kenniseconomie vergroten

Nederland heeft geen keus: het moet zijn internationale positie als kenniseconomie versterken. Juist nu moeten we investeren in ontwikkeling van kennis. Kennis is de motor van de toekomst. Doen we dat niet, dat gaat dit onherroepelijk ten koste van de werkgelegenheid, de toekomst van jonge mensen en de kwaliteit van de samenleving. Hiermee zijn de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet onverenigbaar. Die zullen oplopen tot een vermindering van vele honderden miljoenen per jaar voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in Nederland. De belangrijkste twee maatregelen zijn een bezuiniging van 370 miljoen Euro op het Hoger Onderwijs (gepresenteerd als
een strafkorting op langstuderen) en het wegvallen van de aardgasbaten (FES) vooronderzoek.

Langstudeerdersmaatregel en weglekken FES leiden tot verlies van duizenden banen

Studenten moeten succesvoller studeren: minder afvallers en minder trage studenten. Daarover bestaat geen verschil van mening tussen de rectoren en het kabinet. Maar, daarvoor is intensief, activerend onderwijs nodig, en dat vergt eerder meer dan minder docenten. De bezuinigingen doen het omgekeerde: vanaf 2011 is ongeveer 10% minder budget voor docenten beschikbaar. De maatregel leidt tot banenverlies van mogelijk enkele duizenden docenten.

Even ingrijpend is het wegvallen van het aardgasgeld (FES) als geldstroom voor innovatief onderzoek. Dat heeft een direct effect op de werkgelegenheid voor jonge onderzoekers. Voor enkele duizenden promovendi is voortaan geen plaats meer. Eventuele compenserende maatregelen zijn onduidelijk.

Concrete gevolgen van de maatregelen zijn: een flinke vermindering van het aantal
lesuren; een verlies van werkgelegenheid voor 5000 docenten en jonge onderzoekers;
en het verdwijnen van Nederland uit de top van de wereldeconomieën.

Voorgenomen bezuinigingen haaks op ambities kabinet

Het kabinet Rutte wil een plek in de top 5. Ook kiest het voor de uitvoering van het advies Veerman voor een beter presterend hoger onderwijs. De voorgenomen bezuinigingen staan hier haaks op. Het moet dus anders. En op de bijzondere academische zitting in Den Haag zal worden uiteengezet welke alternatieven er zijn.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie en aanmelding

U kunt zich aanmelden via Christine Schuman (070-3021474) of: Schuman@vsnu.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aly Oldersma, hoofd Communicatie VSNU: 070-302 14 16 / 06-14 72 47 03.

Meer informatie


* Looproute professorenprotest

* Programma Bijzondere Academische Zitting 21 januari (onder voorbehoud)

* Factsheet bezuinigingsmaatregelen

* Kamerbericht 'Langstudeerdersregeling grootste bezuingingsoperatie in Hoger Onderwijs sinds jaren '80 '

Vereniging van universiteiten Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400