HealthNet TPO: géén politietrainingsmissie naar Kunduz
21/01/2011 16:44
HealthNet-TPO
HealthNet TPO werkt door heel Afghanistan, waaronder ook Uruzgan en Kunduz. Door met de bevolking samen te werken wordt langzaam maar zeker verandering en verbetering bereikt. Waar internationale militairen en politietrainers aanwezig zijn wordt dit werk moeilijker of zelfs onmogelijk. De veiligheid wordt gediend door bescheiden burgerprogramma's, maar in gevaar gebracht door gewapende missies. Daarom roept HealthNet TPO de Nederlandse overheid op om de voorgenomen politietrainingsmissie niet door te laten gaan.
HealthNet TPO voert programma's uit in 17 provincies in Afghanistan. Daaronder vallen Uruzgan en Kunduz. De Nederlandse overheid wil het vertrouwen van de bevolking in een legitieme overheid versterken door een politietrainingsmissie uit te voeren in Kunduz.
HealthNet TPO werkt in Kunduz samen met de Engelse organisatie Merlin aan het voorkomen en bestrijden van malaria, en de opbouw van het algemene gezondheidszorgsysteem. Daarnaast begint in juni een nieuw, door de Europese gemeenschap gefinancierd progamma dat speciaal gericht is op het ondersteunen van vrouwen. In tien provincies (naast Kunduz: Logar, Nangahar, Nuristan, Laghman, Kunar, Ghor, Daikuni, Kapisa and Uruzgan) worden lokale netwerken van vrouwen opgezet die actie gaan ondernemen om hun levensomstandigheden te verbeteren. Dat is gebaseerd op de ervaring in eerdere programma's die we in Afghanistan uitvoerden en uitvoeren. In deze programma's organiseren vrouwen zich met minimale middelen om verbetering te brengen in hun sociaal-economische situatie. Ook onderwijs en gezondheidszorg worden gestimuleerd. Dat werkt goed. Door met groepen vrouwen actie te ondernemen wordt het verschil tussen oorspronkelijke Afghaanse traditionele waarden en ideologisch gekleurde islamistische ideeën duidelijk. Daardoor lukt het om de leeftijd waarop meisjes uitgehuwd worden terug te dringen en leren vrouwen en mannen beter om te gaan met de stress die de jarenlange strijd heeft veroorzaakt. Hierdoor wordt ook huiselijk geweld beteugeld en wordt gewerkt aan de productieve rol van vrouwen in onderwijs, zorg en economie.
De voorgenomen politietrainigsmissie in Kunduz betekent een grotere internationale gewapende aanwezigheid in de provincie. De politie heeft een marginale rol in de beveiliging van de bevolking, is horig aan gewelddadige lokale machthebbers en wordt vrijwel uitsluitend ingezet voor militaire taken. Tegenstanders van ISAF zullen actie voeren tegen de internationale aanwezigheid en zich richten op medewerkers van hulporganisaties. In meerdere provincies zijn medewerkers van HealthNet TPO daarom al geïntimideerd, geslagen en ontvoerd.
Als de inzet van politietrainers en militairen de veiligheid zou doen toenemen, zelfs al zou dit slechts een verwachting zijn, dan is een afweging van prioriteiten mogelijk. Die afweging zou kunnen betekenen dat de veiligheid eerst zou moeten worden gediend, ondanks dat hiermee bescheiden maar duidelijke vooruitgang die wordt geboekt op terreinen van sociale ontwikkeling en publieke dienstverlening wordt bemoeilijkt. Maar al decennia weten we uit allerlei conflictsuties dat veiligheid toeneemt door ontwikkeling - en daar waar geen ontwikkeling is wordt veiligheid het grootste probleem.
Maar de verwachting dat de veiligheid in Afghanistan toeneemt door deze politietrainingsmissie is inmiddels door zoveel ervaringen gelogenstraft en door zoveel deskundigen tegengesproken, dat aangenomen moet worden dat de motieven van de Nederlandse overheid op het vlak van internationale relaties liggen.
HealthNet TPO laat met veel andere hulporganisaties al jarenlang zien hoe resultaten kunnen worden geboekt die de Afghaanse bevolking ten goede komen. Resultaten die Afghanen aanzetten tot het meewerken aan lokale veiligheid, waarmee het risico geëlimineerd wordt dat Afghanistan voor de rest van de wereld zou vormen. Die effectieve, eenvoudige interventies gebeuren zonder geweld, en tegen kosten die niet meer dan een paar procenten zijn van de miljarden die aan politiemissies zijn besteed.
Die geleidelijke ontwikkeling is de weg die in Afghanistan vroeg of laat zal moeten worden ingeslagen. Het aangekondigde vertrek van de internationale militaire aanwezigheid maakt de voorgestelde politiemissie tot niet meer dan een vertragende factor in ontwikkelingen in Kunduz. Er worden niet alleen enorme kosten gemaakt, maar zelfs mensenlevens geriskeerd voor een symbolisch gebaar naar de internationale gemeenschap toe - ten koste van de Afghanen. Daarom roept HealthNet TPO de Nederlandse overheid op deze missie niet door te voeren.
http://www.healthnettpo.org
http://www.healthnettpo.org