Gemeente Waddinxveen


Incident Meidoornstraat niet te voorkomen

Het incident aan de Meidoornstraat van 9 januari had door een ander optreden van de partners in de veiligheidsketen niet voorkomen kunnen worden. Alle partners â de politie, de GGD, het openbaar ministerie en de gemeente- hebben alles in het werk gesteld dat in deze situatie redelijk geacht kon worden.

Dat concludeert burgemeester Bert Cremers op basis van de uitkomsten van het onderzoek rondom het voorval. âIk betreur het zeer dat er een incident van deze ernst heeft plaatsgevonden met een onfortuinlijke uitkomst, niet alleen voor de betrokkenen, maar ook voor omwonenden,â aldus burgemeester Cremers.

Â

Op zondag 9 januari jl. rond 15.30 uur heeft in een woning aan de Meidoornstraat een explosie plaatsgevonden, waarna brand is ontstaan. Het slachtoffer, een 39-jarige man, ligt op dit moment nog in kritieke toestand in het brandwondencentrum in Beverwijk. Gezien het feit dat op hetzelfde adres op 28 december ook een incident heeft plaatsgevonden, is bekeken in hoeverre dit incident had kunnen worden voorkomen.

Â

In overleg met de districtschef van de politie en de officier van justitie is nagegaan wat er na het incident van 28 december en voor de explosie van 9 januari is gebeurd. In het bijzonder is gekeken naar de wijze waarop door de professionals in deze zaak is gehandeld en of er in voldoende mate informatie is uitgewisseld. Ook is gekeken of er voldoende inspanningen zijn gedaan om de betrokkene in een zorgtraject te krijgen, zoals na 28 december is verzocht door burgemeester Cremers.

Â

Op dinsdag 28 december 2010 had het slachtoffer gedreigd de gaskraan in zijn woning open te zetten. In de periode daarna is er op verschillende wijze hulp aan de man geboden. De politie heeft op 30 december 2010 de man als verdachte aangehouden in het kader van een opsporingsonderzoek. Bij aankomst op het politiebureau is direct een GGD-arts ingeschakeld. Deze arts stelde vast dat de verdachte op dat moment rustig en geen gevaar voor zichzelf en/of derden vormde. De man was nog niet eerder bekend bij de GGD.
De officier van justitie heeft besloten de verdachte voor te geleiden bij de rechter-commissaris in verband met recidivegevaar. Hierbij is een vordering tot inbewaringstelling gedaan. De rechter-commissaris heeft de vordering afgewezen. De verdachte is op 31 december in vrijheid gesteld. Zowel de GGD-arts als de rechter-commissaris hebben bij hun oordeelsvorming de beschikking gehad over alle relevante informatie. Na de invrijheidstelling van de betrokkene zijn de wijkagenten bij hem op bezoek geweest en hebben hulp aangeboden. Deze werd echter categorisch geweigerd.

Â

Hoe nu verder
De gemeente heeft met politie en Woonpartners overlegt welke maatregelen er genomen kunnen worden om het pand en daarmee het straatbeeld zo snel mogelijk te herstellen, al dan niet te verbeteren. Uiteraard blijft dit een verantwoordelijkheid van de eigenaresse van de woning. Verder is er inmiddels begeleiding door de gemeente en is er eveneens slachtofferhulp aangeboden.