D66

vrijdag 21 januari 2011

D66 strijdt voor het Hoger Onderwijs

Vandaag wordt op het Malieveld in Den Haag een grote demonstratie gehouden voor het Hoger Onderwijs. Zowel D66-leider Pechtold als Tweede Kamerlid Boris van der Ham zullen aanwezig zijn. Zij laten hun geluid horen tegen de onderwijsbezuinigingen van VVD, CDA en PVV.

Nederlandse economie afhankelijk van kennis

Deze week werd in de Tweede Kamer, op initiatief van D66, een debat gevoerd over de onderwijsbezuinigingen. "Nederland is de afgelopen jaren op achterstand geraakt, wat betreft de kwaliteit van onderwijs", constateert Kamerlid Van der Ham. " Dat kunnen we ons niet permitteren. Nederland is economisch zeer afhankelijk van goed onderwijs. Van de boerderij tot aan de zonnecelfabriek, van de automonteur, tot de hersenchirurg. Allemaal hebben ze te maken met nieuwe technologie, met hoge eisen aan kennis en vakmanschap. Daarom moeten we juist fors investeren in het basis- en middelbaar onderwijs, in het mbo, hbo en de universiteiten."

Hoger Onderwijs slim hervormen

D66 wil het Hoger Onderwijs hervormen zodat we weer bij de top van onderwijs- en kennislanden gaan behoren.

* -
D66 trekt in haar verkiezingsprogramma, van alle partijen, het meeste extra geld uit voor onderwijs en kennis. Waar dit kabinet 100 miljoen wil bezuinigen, pleit D66 voor 2,5 miljard investeren. Alleen dan lukt het Nederland om in de top 5 van beste onderwijslanden te komen.

* -
D66 was, en is, tegen het plan van voormalig PvdA- minister Plasterk om het volgen van een tweede studie te bestraffen. We zijn ook tegen de langstudeerboete. Wees streng voor de luie student, maar beloon juist de gemotiveerde.

* -
D66 wil streng optreden tegen diplomafraude van Hogescholen. De kwaliteit van studie en diploma's moet onomstreden zijn.
* -
D66 wil dat de bureaucratie en kostbare bedrijfsvoering in het hoger onderwijs worden aangepakt. Geld moet naar de kwaliteit van onderwijs gaan. Extreme salarissen bij bestuurders moeten tot het verleden behoren.

* -
D66 wil de studiefinanciering hervormen. De samenleving betaalt het grootste gedeelte van een studie, en dat moet zo blijven. Alleen als iemand na de studie voldoende verdient, wordt een beperkt gedeelte van de kosten terugbetaald. Iedereen, dus ook studenten met minder geld, moeten kunnen studeren. De opbrengst van de hervorming moet in het geheel worden geïnvesteerd in het hoger onderwijs.

* -
D66 wil dat het bedrijfsleven en het hoger onderwijs beter samenwerken. Nieuwe uitvindingen moeten sneller leiden tot nieuwe bedrijven. Dat creëert werk en weer nieuwe innovatie. Tegelijk wil D66 dat er ruimte blijft voor fundamentele en sociale studies.
* -
D66 wil dat Universiteiten en Hogescholen zich meer gaan specialiseren. Niet meer alle studies in alle steden. Concentreer talent en kennis, dat verhoogt de kwaliteit.