Politie Groningen

Vrijdag 21 januari 2011

Provincie Groningen, 21-01-2011

Gehandicapten glijden met rolstoel in sloot

TOLBERT Twee verstandelijk gehandicapte mensen uit Tolbert zijn vrijdagochtend vanaf het fietspad op de Tolbertervaart in een sloot gegleden. Door plotselinge gladheid gleden de man en de vrouw met hun rolstoel in het water. De brandweer wist beiden uit het water te halen. Zowel de vrouw als de man werden ter plekke onderzocht door ambulancepersoneel. Beiden konden daarna naar huis. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Automobiliste ongedeerd na slippartij

SCHARMER Een 42-jarige vrouw uit Hoogezand is vrijdagochtend bij een verkeersongeval op de Borgweg in Scharmer met de schrik vrijgekomen. De vrouw raakte door verraderlijke gladheid in een slip. Zij botste tegen een elektriciteitskastje, waarna zij over een sloot schoot. De auto belandde uiteindelijk op zijn kant in een stuk weiland. De 42-jarige wist op eigen kracht ongedeerd uit de auto te komen. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt. Ook brandweerpersoneel en de traumaheli werden bij het incident ingezet.

Aanhouding na ontdekking hennepkwekerij

WINSCHOTEN - Een 40-jarige man zonder vaste woonplaats is donderdagmorgen door de politie aangehouden voor de Opiumwet. De politie stelde in een leegstaand bedrijfspand aan de Torenstraat in Winschoten een onderzoek in. Politieagenten troffen in het pand een grote professionele hennepkwekerij aan. Door het hele pand troffen agenten hennepplanten aan. Het winkelpand met ruim 2200 oogstrijpe planten werd ontmanteld. Alle softdrugs en apparatuur werden in beslag genomen. Uit onderzoek van de energieleverancier bleek dat er illegaal stroom was afgetapt. De 40-jarige man is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal op.

Automobilisten gewond door gladheid

ZEVENHUIZEN/ STADSKANAAL Twee automobilisten zijn donderdagochtend door gladheid gewond geraakt bij twee eenzijdige verkeersongevallen. Zo raakte donderdagochtend een 32-jarige automobilist uit Haulerwijk op de Evertswijk in Zevenhuizen gewond bij een verkeersongeval. Hij verloor, vermoedelijk door de plotselinge gladheid, de macht over het stuur. De Fries raakte naast bermpalen ook twee bomen aan de kant van de weg. De onfortuinlijke automobilist kwam met zijn auto in een naastgelegen sloot tot stilstand. De bestuurder was aanspreekbaar en is met letsel aan het hoofd naar een ziekenhuis gebracht.

Op de Alteveersterweg in Stadskanaal raakte donderdagmorgen een 19-jarige bestuurster uit Alterveer gewond. Door gladheid verloor ook zij de macht over het stuur. De vrouw kwam met haar auto tegen een boom tot stilstand. Het slachtoffer is met knieletsel naar het ziekenhuis gebracht. Beide autos raakten zwaar beschadigd en moesten door een bergingsbedrijf worden afgesleept.

Alcomobilist rijdt heg van buren in

UITHUIZEN De politie heeft donderdagmiddag een 33-jarige automobilist uit Uithuizen aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de man met zijn auto in de M.J. Bultenastraat in Uithuizen de heg van zijn overburen was ingereden. Hij probeerde bij de komst van de politie nog te ontkomen. Een blaastest wees uit dat hij teveel had gedronken. De ademanalysetest leverde een zeer hoog alcoholpromillage op van 4,1. De man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie nam zijn rijbewijs in. De politie maakt proces-verbaal op.

Winkeldieven aangehouden

GRONINGEN De politie heeft donderdagmiddag in een bouwmarkt op de Groningerweg in Groningen twee mannen ( 28 en 33 jaar oud) uit Estland aangehouden voor het plegen van winkeldiefstal. Beide Esten werden betrapt op de diefstal van twee kranen met een gezamenlijke waarde van ruim 400 euro. Zij werden aangesproken door winkelpersoneel en overgedragen aan gealarmeerde politieagenten. Het tweetal is meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor konden beiden na betaling van 250 euro betalen (pp) weer gaan.

Dronken vrachtwagenchauffeur maakt brokken

GRONINGEN - De politie heeft donderdagmiddag een 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Riga (Letland) aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de bestuurder op een bedrijventerrein in de Halmstraat in Hoogkerk met zijn vrachtauto tegen een groot pak karton was aangereden. Een blaastest wees uit dat hij teveel had gedronken. De ademanalysetest leverde een zeer hoog alcoholpromillage op van 2,8. Met een rijverbod mocht hij na verhoor het politiebureau verlaten. De beschadigde vrachtwagen bleef achter op het bedrijventerrein. De Letse vrachtwagenchauffeur kon zijn sleutels van de vrachtauto en zijn rijbewijs op het politiebureau achterlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Stadjer voor mishandeling aangehouden

GRONINGEN - De politie heeft vrijdagmorgen een 19-jarige jongeman uit Groningen aangehouden. Op de Grote Markt kreeg een 23-jarige man uit Groningen, om nog een onbekende reden, het aan de stok met twee jongens. Politieagenten konden de geweldpleger op aanwijzen van het slachtoffer op de Schoolholm aangehouden. Het slachtoffer heeft verwondingen in het gezicht opgelopen. Hij hoefde zich niet onder doktersbehandeling te stellen. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten. De politie is nog op zoek naar de tweede (mede)dader. Hij wist te ontkomen. De politie stelt een onderzoek in.

Automobilist geeft valse naam op

GRONINGEN - De politie heeft donderdagnacht in de Grote Kruisstraat in Groningen een 42-jarige automobilist uit Leek aangehouden. De Leekster werd door agenten gecontroleerd, omdat hij opvallend rijgedrag vertoonde. Hij bleek na controle niet onder invloed van alcohol. Wel gaf de bestuurder tegenover een agent een valse naam op. De man moest mee naar het politiebureau. Na controle van zijn persoonsgegevens werd de juiste identiteit van de man vastgesteld. Al snel bleek dat het rijbewijs van de automobilist eerder was ingevorderd en dat hij dus zonder rijbewijs reed. Met twee bekeuringen op zak kon de verdachte het politiebureau verlaten.

Lastige winkeldief aangehouden

GRONINGEN - De politie heeft donderdagmiddag een 30-jarige man uit Kiev (Oekraïne) aangehouden. Winkelpersoneel van een kledingzaak op de Vismarkt in Groningen hadden gezien dat de Rus meerdere kledingstukken had gestolen. Toen de verdachte door winkelbeveiligers werd aangesproken, sloeg hij op de vlucht. Ook gooide hij een gedeelte van zijn buit weg. Bij fouillering van de verdachte troffen gewaarschuwde politieagenten kledingstukken aan, die waren gestolen in een andere kledingzaak in Groningen. De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau en ingesloten. Hij zal na verhoor worden overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. De politie maakt proces-verbaal op.

Fietsdief aangehouden

GRONINGEN De politie heeft donderdagnacht een 36-jarige man uit Groningen aangehouden voor fietsdiefstal. Surveillerende agenten zagen dat de Stadjer in de W.A. Scholtenstraat in Groningen twee maal door het rode verkeerslicht reed. Toen de fietser bekeurd werd, merkten de agenten dat het fietsslot openstond, terwijl er geen sleuteltje in het slot zat. Bij controle van het framenummer bleek dat de fiets als gestolen te boek stond. De fietsdief moest mee naar het politiebureau. Na verhoor kon hij weer gaan. De fiets is in beslaggenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Inbraak in sporthal

BEDUM De politie onderzoekt een inbraak, die donderdagnacht in sporthal aan de Sportlaan in Bedum heeft plaatsgevonden. Politieagenten reageerden op een inbraakmelding. Bij onderzoek werd vastgesteld dat de dader(s) door het forceren van een raam het complex waren binnengekomen. De inbreker(s) waren al ontkomen. Het is nog onduidelijk wat er werd weggenomen. De politie beschikt over bewakingsbeelden en stelt een onderzoek in.

Fietser gewond bij aanrijding

GRONINGEN Een 21-jarige man uit Groningen is donderdagavond op de Hereweg in Groningen gewond geraakt bij een verkeersongeval. Een 56-jarige automobilist uit Menaldum kreeg volgens eigen zeggen groen licht op de Hereweg. Hij sloeg vervolgens rechtsaf. Op dat moment kwam plotseling op het fietspad de 21-jarige op zijn fiets aanrijden. De fietser botste tegen de auto, waarna hij via de motorkap op de grond terecht kwam. Het slachtoffer werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage en een analyse van het ongeval gemaakt. De fietser wordt binnenkort gehoord over de toedracht van de aanrijding.

Pool op straat beroofd

GRONINGEN Twee onbekende mannen hebben donderdagavond op de Professor Enno Dirk Wiersmastraat in Groningen, vlakbij de kruising met de Dirk Huizingastraat, geprobeerd een 20-jarige man uit Polen te beroven. Het slachtoffer werd door twee donkergekleurde mannen bedreigd met een wapen. Zij eisten direct geld. Hierop werd het slachtoffer geslagen en geschopt. De Pool weigerde geld af te staan. Uiteindelijk ging beide daders er zonder buit vandoor. Mogelijk dat beide straatrovers er op een rode scooter vandoor zijn gegaan. De politie beschikt over signalementen van beide straatrovers. Dader 1: donkergekleurdeman tussen 25 en 30 jaar, 1.85 meter lang, pokdalig gezicht, gekleed in donkergekleurde jas met zwart-witte schoenen. Hij heeft een opvallend voorhoofd. Dader 2: donkergekleurde man, tussen 20 en 25 jaar, ongeveer 1.90 meter lang, mager postuur, droeg donkere jas met capuchon. De politie heeft een uitgebreide zoektocht naar beide daders gehouden, maar werden de straatrovers niet gevonden. Het slachtoffer raakte door het geweld licht gewond. De politie zoekt getuigen van het incident. Zij kunnen bellen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Op de bon voor illegaal verbranden afval

WARFHUIZEN De politie heeft donderdagavond op de Burgemeester IJ Wiersumstraat in Warfhuizen een 36-jarige man bekeurd voor het illegaal verbranden van afval. De man was in de achtertuin van zijn woning bezig met het verbranden van hout en een bankstel. Door het vuur en de rook ontstond overlast voor de woonomgeving. De bewoner werd in de achtertuin aangetroffen. Hij kreeg een bekeuring uitgereikt. Het vuur werd gecontroleerd uitgemaakt.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde donderdag 20 januari op diverse plaatsen op snelheid, alcoholgebruik en andere overtredingen.

Appingedam, Rijksweg N33:aantal geregistreerde voertuigen: 1685, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 142 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Vierhuizen, Provincialeweg N388:aantal geregistreerde voertuigen: 445, aantal overtredingen: 27, hoogst gemeten snelheid: 143 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Noordwolde, Rijksweg N46:aantal geregistreerde voertuigen: 658, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 129 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Groningen, Beneluxweg:aantal geregistreerde voertuigen: 2362, aantal overtredingen: 71, hoogst gemeten snelheid: 110 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Hoendiep (2 locaties):aantal geregistreerde voertuigen: 713, aantal overtredingen: 151, hoogst gemeten snelheid: 87 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Korreweg:verlichtingscontrole, 20 bekeuringen.

Hoogezand, Hoofdstraat:verkeerscontrole, 13 bekeuringen (10x geen gordel dragen, 2x niet handsfree bellen en 1x geen richting aangeven)

Stadskanaal, Gasselterstraat:alcoholcontrole, 213 blaastesten, 1 bestuurder reed onder invloed (0,6 promille)

Musselkanaal, Schoolstraat:alcoholcontrole, 67 blaastesten, 2 bestuurders onder invloed (0,45% en 0,85 promille)