Milieudienst Rijnmond

Rotterdamse klimaataanpak inspiratiebron voor Europa

21.01.2011 10:00
DCMR communicatie en informatie

Woensdag 19 januari bracht de Eurocommissaris van klimaatverandering, Connie Hedegaard, een bezoek aan Rotterdam.

Het bezoek van mevrouw Hedegaard aan Rotterdam stond in het teken van de publiek-private samenwerking binnen het RCI en de wijze waarop Rotterdam de klimaataanpak koppelt aan economische groei voor de regio.

Hedegaard ziet Rotterdam als voorbeeld voor Europa, waar het gaat om de inzet van duurzaamheid als motor voor economische groei. Aan het woord kwamen onder meer de Rotterdamse wethouders Alexandra van Huffelen en Jeannette Baljeu, Cees Jan Asselbergs directeur van Deltalinqs, en de voorzitter van de RCI-council Ruud Lubbers. Zij lieten zien hoe het economische herstel in de Rotterdamse haven verloopt, wat de toekomstverwachtingen zijn, met nadruk op de inzet van CO2-opslag, energie efficiency, het schoner maken van de scheepvaart en de ontwikkeling van een fossiele haven naar een `biobased port'. Daarnaast werd inzicht gegeven in wat Rotterdam doet om de gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijging van het waterpeil, voor te blijven.

foto: Hannah Anthonysz

Wethouder Van Huffelen was blij met het bezoek van de Eurocommissaris: "De Rotterdamse ambitie sluit aan bij de Europese klimaat- en energiedoelstellingen en gaat zelfs nog verder. Voor onze stad is het een goede kans om aan Europa te laten zien dat duurzaamheid en economische groei elkaar versterken."
Ook havenwethouder Baljeu vond het een uitstekende gelegenheid om het belang van de haven voor Rotterdam over het voetlicht te brengen: "In de Rotterdamse haven wordt 17% van het bruto nationaal inkomen verdiend. Ook de groei van deze mainport is verbonden aan duurzame ontwikkeling."
Eurocommissaris Hedegaard heeft de indruk dat er in Rotterdam veel gebeurt: "Ik ben naar Rotterdam gekomen om over nieuwe technologieën te horen. Het was een zeer bemoedigend bezoek en goed om te zien dat alle betrokken partijen samenwerken. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven gaven heel duidelijk aan dat ambitieuze doelstellingen ook in hun belang zijn."
Ruud Lubbers: "De wereld verandert snel, over de hele wereld zien we klimaat initiatieven. Rotterdam geeft het voorbeeld voor havens en industrie in de ontwikkeling van CO2-afvang en -opslag, schone scheepvaart en de ontwikkeling van een `bio-based port'." Directeur Deltalinqs Asselbergs:"Bedrijven in Rotterdam kunnen juist als netwerk voldoende kritische massa voor duurzame innovatie genereren. Maar voor deze grote investeringen is lange termijn commitment van overheden onmisbaar."