Gemeente Halderberge


Inspectie Chemie-Pack Oud Gastel goed verlopen

De gemeente Halderberge heeft vanmiddag, samen met de brandweer, waterschap en de Regionale Milieu Dienst (RMD), een inspectie uitgevoerd bij Chemie Pack in Oud Gastel. Tijdens de inspectie zijn geen afwijkingen in de opslag geconstateerd. De stoffen die zijn opgeslagen zijn in overeenstemming met de melding die het bedrijf in 2008 heeft gedaan bij de gemeente. De gemeente houdt de ontwikkelingen bij Chemie Pack nauwlettend in de gaten.

In het bedrijf is hoofdzakelijk ureum opgeslagen. Daarnaast zijn er harskorrels aangetroffen, die als bestandsdeel gebruikt wordt voor de fabricage van lijm. Beide stoffen komen niet voor op de Europese lijst van gevaarlijke stoffen (ze zijn niet ADR geclassificeerd). Wel bleek uit de controle dat er enkele bouwkundige aanpassingen zijn gedaan aan het gebouw sinds de oplevering in 2008, onder andere voor het verbeteren van de logistiek. De gemeente stelt Chemie Pack schriftelijk op de hoogte dat zij hiervoor een aanvulling op de bouwvergunning moeten indienen.

Achtergrond

Burgemeester Neeb van de gemeente Halderberge heeft vandaag een controle laten uitvoeren bij het bedrijf Chemie-Pack op bedrijventerrein De Borchwerf II in Oud Gastel. Hoewel het bedrijf geen stoffen op mag slaan die op de EU-lijst van gevaarlijke stoffen voorkomen, wilde de gemeente met zekerheid vast kunnen stellen dat het bedrijf aan deze eerder vastgestelde eisen voldoet.

Chemie-Pack heeft zich in 2008 op De Borchwerf II gevestigd. In de vestiging vindt geen productie, maar opslag, verpakking en transport plaats van ureum, ingedikte urine dat wordt gebruikt als meststof. Deze stof komt niet voor op de EU-lijst van gevaarlijke stoffen. Daarom is het bedrijf niet vergunningplichtig. Het bedrijf heeft voldaan aan de wettelijke meldingsplicht. Een bedrijf met milieucategorie 2, waar Chemie-Pack in Oud Gastel onder valt, wordt een keer in de vijf jaar gecontroleerd, conform de landelijke beleidslijn.

Vandaag heeft de eerste milieutechnische controle, na de oprichting van het bedrijf in 2008, plaatsgevonden. Bij vestiging van het bedrijf heeft de gemeente een bouwtechnische- en brandveiligheidscontrole uitgevoerd. Hieruit bleek dat aan de wettelijke verplichting voor het opslaan van ureum en andere niet-gevaarlijke stoffen is voldaan. De opslag van ureum vindt plaats in drie tanks van elk 30 m³. Daar is de meldingsplicht op gericht. Elke uitbreiding van opslag moet het bedrijf melden.