Vrije Universiteit Amsterdam

De rol van TG2 in Multiple Sclerosis


* Startdatum: 21-01-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Tissue Transglutaminase: a multifaceted therapeutic target for Multiple Sclerosis


* Spreker: M.E. van Strien


* Promotor: prof.dr. H.J. Groenewegen


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Miriam van Strien laat zien dat TG2 een belangrijke rol speelt in verschillende pathologische aspecten van Multiple Sclerosis. Remming van TG2 in een vroeg ziektestadium kan leiden tot een vermindering van klinische symptomen doordat de instroming van immuuncellen wordt geremd. Aan de andere kant kan het verhogen van het multifunctioneel eiwit TG2 in oligodendroyten voorlopercellen interessant zijn om remyelinisatie (herstel van myeline) in chronische demyelinisatie te stimuleren.

Multiple Sclerose (MS) is een chronisch-inflammatoire aandoening van het centrale zenuwstelsel (CZS) dat voornamelijk voorkomt bij jong volwassenen. Een belangrijk pathologische kenmerk van MS is de infiltratie van immune cellen in het CZS. Weefsel Transglutaminase (TG2) is een multifunctioneel eiwit dat kan bijdragen aan immunologische processen. Van Strien onderzocht de rol van TG2 in MS. Zij ontdekte dat TG2 aanwezig is in hersenmateriaal van overleden MS-patienten. In een proefdiermodel voor MS liet Van Strien zien dat farmacologische remming van TG2-activiteit resulteerde in een verminderde infiltratie en migratie van immuuncellen in het CZS. Daarnaast zag zij ook een duidelijke vermindering van neurologische symptomen.

Met verder onderzoek laat Van Strien zien dat een farmacologische remmer van TG2-activiteit alleen lokaal, op de plaats van schade, werkt. Dit zou minder bijwerkingen kunnen betekenen in vergelijking tot reguliere behandelingen voor MS. TG2 is ook betrokken bij andere neuropathologische aspecten van MS. TG2 is aanwezig in astrocyten en actief TG2 speelt een rol in adhesie en migratie van astrocyten aan extracellulaire matrixeiwitten. Hierdoor kan TG2 bijdragen aan de formatie van het astrogliale littekenweefsel dat aanwezig is in de hersenen van MS-patienten en schadeherstel kan hinderen. Daarnaast vond Van Strien dat TG2 belangrijk is voor de ontwikkeling van oligodendrocyten, de cellen die myeline maken. Dit zou een positief effect kunnen hebben op de remyelinisatie.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam