Rijksuniversiteit Groningen

Pulsed-DC sputtered Tic/dlc nanocomposite coatings growth, microstructure and performance

Datum: 21 januari 2011

Promotie: dhr. K.P. Shaha, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pulsed-DC sputtered Tic/dlc nanocomposite coatings growth, microstructure and performance

Promotor(s): prof.dr. J.T.M. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Titaancarbide coating: sterk, taai en nu ook superglad

Bij materialen die in de techniek worden toegepast, wordt het oppervlak vaak het meeste belast. Dit heeft geleid tot het ontstaan van een nieuw vakgebied, de oppervlaktetechnologie. Kalpak Shaha onderzocht hoe een beschermlaag van nano-deeltjes titaancarbide kan worden aangebracht.

Van composietmaterialen is bekend dat ze sterk zijn, maar de materialen die Shaha vervaardigde, zijn ook taai en slijtvast. Bovendien bleek de wrijvingscoëfficiënt fenomenaal klein te zijn, meer dan honderd keer kleiner dan bij een metaal-metaal contact. Dat werd bereikt door de microstructuur te manipuleren met een nieuwe methode, puls-dc magnetron sputtering.

Een belangrijk aspect bij wrijving is de ruwheid van het oppervlak. Bestaande depositie-methoden veroorzaken een toenemende verruwing van het oppervlak bij het aangroeien van de beschermlaag. Shaha: 'Een belangrijke vondst in ons werk is een methode om de verruwing te stoppen en zelfs om te keren. Het resultaat is een fantastisch vlak oppervlak met een zeer lage wrijvingscoëfficiënt.'

Kalpak Shaha (India, 1980) studeerde Industrial Tribology and Maintance Engineering aan het Indian Institute of Technology in Delhi. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Adavanced Materials van de RUG. Shaha gaat door als postdoc bij RWTH-Aachen, Duitsland.

Laatst gewijzigd: 11 januari 2011 11:59