Provincie Friesland

Leeuwarden 18 januari 2011

PERSBERICHT

Friese organisaties uitgenodigd voor overleg met Europarlementariërs

Hoorzitting over het Fries door Intergroup Europees Parlement in Straatsburg

Ljouwert/Leeuwarden - Op donderdag 20 januari komt de positie van het Fries in Nederland aan bod in een hoorzitting van de Intergroup for Traditional Minorities, National Communities and Languages van het Europees Parlement in Straatsburg.

De aanleiding is dat Nederland op verschillende terreinen niet voldoet aan de afspraken die gemaakt zijn in het Europees Handvest voor Regionale of Minderheidstalen, ook wel bekend als European Charter for Regional or Minority Languages, en het Kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden (Framework Convention for the Protection of National Minorities) van de Raad van Europa. Al drie keer hebben experts van de Raad van Europa meerdere aanbevelingen gedaan. Voorbeelden zijn verdergaande decentralisatie, maatregelen met betrekking tot de verbetering van de positie van het Fries in het onderwijs en in de media, meer overleg met de Friese overheid en het verder stimuleren van het Fries in de rechtszaal. Dit is teleurstellend, want Nederland was in 1998 één van de eerste vijf lidstaten van de Raad van Europa die het Europees Handvest ondertekende en ratificeerde, en daarmee rechtsgeldig maakte. Het enthousiasme van lidstaat Nederland van de eerste jaren is ver weggezakt , want tegenwoordig ziet het Rijk geen kans om de Raad van Europa op tijd van de gevraagde informatie te voorzien.

De Intergroup heeft het Fries op de agenda gezet naar aanleiding van de brief die 17 Friese organisaties, verenigd in het Europeeske Buro foar Lytse Talen (EBLT), over het Fries in Nederland schreven aan de Raad van Europa en het Europees Parlement. Het EBLT en het Steatekomitee Frysk van Provinciale Staten van Fryslân - waarin alle politieke partijen uit de Staten zijn vertegenwoordigd - zijn uitgenodigd om hun brieven en standpunten toe te lichten. Voor zover bekend is het de eerste keer dat het Fries apart op de agenda staat van een vergadering van een commissie van het Europees Parlement.

Tijdens de vergadering van donderdag 20 januari zullen een vertegenwoordiging van het EBLT, een grote vertegenwoordiging van het Steatekomitee Frysk, Geart Benedictus (Eerste Kamerlid) en Jannewietske de Vries (gedeputeerde) in Straatsburg met de leden van de Intergroup van het Europees Parlement en medewerkers van de Raad van Europa in gesprek.

De Intergroup van het Europees Parlement verenigt Europarlementariërs die zelf een minderheidstaal spreken of opkomen voor de rechten van minderheidstalen. Zo'n tien procent van de inwoners van de Europese Unie spreekt thuis één van de tientallen minderheidstalen zoals het Baskisch, Bretons, Fries, Catalaans, Friulisch, Gaelic, Occitaans, Sámi, Sorbisch, etc.

Friese organisaties die de brief van oktober 2010 ondersteunen zijn: Afûk, Berie foar it Frysk, Cedin-Taalsintrum Frysk, Freonen fan Omrop Fryslân, Feriening Frysk Underwiis, Folkshegeskoalle Schylgeralân, Fryske Akademy, Fryske Rie, Jongereinferiening Frysk Ynternasjonaal Kontakt (FYK), NHL Hogeschool, Omrop Fryslân, Ried fan de Fryske Beweging, Sintrum Frysktalige Berne-opfang, Stichting Ons Bildt, Tresoar, Tryater en Vereniging Levende Talen - seksje Frysk.

EINDE VAN HET BERICHT

---
Noot voor de redactie,