Verzoek aan rechtbank om inbeslaggenomen dieren voorrang te verlenen


Amsterdam, 20110120 -- Werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden heeft een schriftelijk verzoek aan alle strafkamers van de rechtbanken in ons land gestuurd om uit dierenwelzijnsoogpunt een diervriendelijker beleid in overweging te nemen wanneer het gaat om de afhandeling van strafzaken waarbij levende dieren inbeslaggenomen zijn. In de huidige praktijk zitten honden en andere dieren nu vele maanden en soms zelfs langer dan een jaar geïsoleerd in een opslag. Omdat veel dieren slecht tegen de omstandigheden in de opslag kunnen, brengt dit onnodig veel dierenleed met zich mee.

Een deel van dit dierenleed kan namelijk voorkomen worden wanneer rechtbanken er voor kiezen om strafzaken waarbij levende dieren inbeslaggenomen zijn bewust voorrang te verlenen. Ook kan men er voor kiezen, om wanneer een zitting om bepaalde redenen uitvalt, hiervoor in de plaats een zaak met een inbeslaggenomen dier te behandelen. Werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden hoopt dat aan haar verzoek door de rechtbanken gehoor wordt gegeven.

De huidige gang van zaken bij honden die inbeslaggenomen zijn vanwege een bijtincident is dat zij maandenlang en soms zelfs langer dan een jaar geïsoleerd in een opslag moeten verblijven. De belangrijkste reden daarvoor is dat de zittingsdatum van de strafzaak lang op zich laat wachten. Meestal zijn deze honden al vele maanden vóór de zittingsdatum van de strafzaak getest. Veel inbeslaggenomen honden kunnen slecht tegen de levensomstandigheden in de opslag. Bij menige hond werkt het al traumatiserend wanneer hij weggehaald wordt van alles wat hem vertrouwd is en wat hem een gevoel van veiligheid verschaft. Extra traumatiserend werkt het wanneer zo'n hond daarop ook nog van soortgenoten wordt gescheiden in de opslag en geen mens heeft die hij kan vertrouwen. Zo'n hond kan dan erg angstig worden en wordt daar, naarmate de isolatie langer duurt, psychisch alleen maar slechter van. Ook voor de eigenaren is deze lange periode vaak een zware psychische belasting omdat ze hun hond niet mogen opzoeken en helemaal niets te horen krijgen over hoe het met hem gaat.





Ingezonden persbericht