`Ik ben blij dat jij er bent' De inspiratie van Etty Hillesum


Theater met gesprek

NIJMEGEN, 20110105 -- Het Soeterbeeck Programma en Cultuur op de Campus van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren in de aanloop van Holocaust Memorial Day het theaterstuk met gesprek "Ik ben blij dat jij er bent". Dit eigentijdse stuk gaat over de vraag hoe je de haat uit jezelf bant. Het is geïnspireerd op de dagboeken van Etty Hillesum. Het theater met gesprek vindt plaats op donderdag 20 januari 2011 van 20.00 - 22.00 uur in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Rauw, persoonlijk en eerlijk, dat is "Ik ben blij dat jij er bent". Een theaterstuk met video over de vraag hoe je de haat uit zelf bant. In hun passie de antwoorden te vinden, sparen de acteurs zichzelf niet. Zonder terughouden ontleden zij niet alleen zichzelf, maar ook hun eigen generatie. Haat is immers nog altijd aanwezig.

Het stuk is geïnspireerd op de beroemde dagboeken van Etty Hillesum, die in 1943 op 29-jarige leeftijd stierf in Auschwitz. De acteurs stellen zich dezelfde vragen die Etty Hillesum zichzelf stelde: hoe word je een goed mens? Wat is überhaupt een `goed mens' en moet je wel een goed mens willen zijn?

Na afloop van de voorstelling gaat Ria van den Brandt in gesprek met de acteurs.

Acteurs en interviewer
Timen Jan Veenstra, tevens schrijver van Ik ben blij dat jij er bent, schreef eerder het lovend ontvangen Ik weet van geen herinnering dat in 2009 uitgegeven en vertaald werd naar het Engels.
Sacha Janatti, tevens regisseur en docent aan de Toneelacademie Maastricht werkt ook als regisseur aan de voorstelling Verletzte Jugend, drie doorwaakte nachten.
Dr. Ria van den Brandt is senior onderzoeker Holocaust Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en geassocieerd onderzoeker aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij schreef verschillende boeken over Etty Hillesum.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/ikbenblij