Nieuw-Vlaamse Alliantie




Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) bevestigt gezonde uitgangspunten van Vlaamse begroting

klok 20 januari 2011

Vandaag maakten de werkgevers- en werknemersorganisaties die zijn verenigd in de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen (SERV) hun half-jaarlijkse evaluatie van de Vlaamse Begroting bekend. Kris Van Dijck, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement, is tevreden dat de SERV bevestigt dat de Vlaamse begroting op het goede spoor zit. In het rapport wijst de SERV op de realistische uitgangspunten van de begroting van Vlaams minister Philippe Muyters. `Wat de ontvangsten betreft gaat de regering uit van relatief voorzichtige parameters' aldus de SERV. De gewestbelastingen zijn `realistisch of zelfs voorzichtig ingeschat'. De SERV noemt ook de zeer lage inschatting van de onderbenutting `een realistische hypothese'. De SERV wijst ook op de grotendeels structurele aard van de verbetering van het begrotingssaldo van een half miljard euro.

Om onaangename verrassingen te vermijden, adviseert de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen desalniettemin om in de loop van het jaar zeer omzichtig om te springen met eventuele meevallers, en deze in te schrijven in een provisie `die pas kan worden aangewend op het moment dat er voldoende duidelijkheid is dat het vooropgestelde evenwicht van 2011 effectief kan gehaald worden.'

De Serv vraagt ook aandacht voor een verhoging van de transparantie van de Vlaamse begroting. Met het nieuwe Rekendecreet dat recent door minister Muyters in het Vlaamse parlement werd ingediend, zal een belangrijke stap in deze richting worden gezet.

In laatste instantie gaat de SERV ook dieper in op de problematiek van de provisie in het Egalisatiefonds van 500 miljoen euro die in 2009 werd aangelegd. De SERV legt expliciet de link met de verrekening van 474 miljoen euro: de kunstgreep van de federale overheid, die besloot de ongunstige parameters voor de overdrachten naar de deelstaten niet te herzien bij de begrotingscontrole 2009, om de federale begroting 2010 een gunstige startbasis te geven. Hierover zegt het rapport :"Deze operatie had dus enkel tot doel om de schommelingen als gevolg van de federale beslissing eind 2009 weg te werken waardoor een meer gelijkmatig groeipad mogelijk werd. Hoewel de techniek misschien niet optimaal was, kan de Serv zich akkoord verklaren met het feit dat hierdoor een meer duurzaam begrotingsbeleid mogelijk was".

Voor de N-VA fractie bevestigt het gerespecteerde SERV-advies hier expliciet dat de recente demarches in de pers van Open VLD en LDD over deze provisie niet meer of minder waren dan een ongefundeerde lastercampagne aan het adres van Vlaams minister Philippe Muyters. Het moet zijn dat men geen gefundeerde kritiek op deze begroting wist te formuleren, dat men zich moest verlagen tot dergelijke bedenkelijke politieke spelletjes. Auteur(s): Kris Van Dijck, N-VA-fractievoorzitter Vlaams Parlement Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien.bruyland@vlaamsparlement.be