D66

donderdag 20 januari 2011

EP fel over veroordeling Iraanse mensenrechtenadvocate

Het Europees Parlement heeft felle kritiek geuit op de veroordeling van Nasrin Sotoudeh, de Iraanse mensenrechtenadvocate die onder andere de ter dood veroordeelde Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami verdedigde.

Mensenrechten

Sotoudeh is eerder deze maand veroordeeld tot 11 jaar cel en mag voor een periode van 20 jaar haar beroep niet meer uitoefenen vanwege 'acties tegen het Iraanse regime'. Marietje Schaake: "Het Iraanse regime laat met deze veroordeling opnieuw zien dat mensenrechten de achilleshiel zijn. Door ook advocaten te veroordelen groeit een klimaat van angst, waarin mensen geen kritiek meer durven uiten op de regering. Er is geen sprake meer van onafhankelijke of eerlijke rechtspraak in Iran."

Onderhandelingen met Iran

Eind januari onderhandelen zes wereldmachten verder over het omstreden Iraanse kernprogramma in Istanbul. Marietje Schaake benadrukt dat bij de onderhandelingen het mensenrechtenvraagstuk niet moet worden vergeten. "Europa moet niet alleen de onderhandelingen over het nucleaire vraagstuk hoog op de agenda zetten, maar ook mensenrechten in Iran." De Europarlementariƫr van D66 pleit voor Europese sancties tegen individuen die verantwoordelijk zijn voor censuur, maar ook voor marteling, verkrachting en de dood van burgers.