Ministerie van Defensie

Ongebruikelijke repetitie van aanvalsplan tankbataljon

20 januari 2011, 16.57 uur

Leopard-gevechtstanks vallen daadwerkelijk aan tijdens de zogenoemde Full Dress Rehearsel van oefening Armoured Ibex. 11 Tankbataljon heeft tijdens de oefening Armoured Ibex op het Duitse oefenterrein Oberlausitz een oefenoperatie voorbereid door het scenario schaal 1 op 1 te doorlopen. Een uitzonderlijke voorbereiding die Full Dress Rehearsel (FDR) wordt genoemd. Een FDR kost meer tijd en moeite, maar maakt plannen beter inzichtelijk en levert zo al vóór de daadwerkelijke oefening veel nuttige informatie op.

"Normaal gesproken maken de commandanten hun plannen duidelijk aan de hand van de kaart of een maquette. Maar we kozen er nu voor om dit live, schaal 1 op 1 te doen", vertelt de bataljonscommandant van 11 Tankbataljon, luitenant-kolonel Kees Koek. "Deze rehearsel is bedoeld voor de teamcommandanten en stafleden. Zij moeten op deze manier beter inzicht krijgen in hun eigen plannen en het werk van de anderen. Dat moet tot betere communicatie leiden tijdens de echte uitvoering en toekomstige acties."

Daadwerkelijke actie

De betrokken teamcommandanten en de bataljonsstaf volgen de Full Dress Rehearsel vanaf een heuvel op het oefenterrein in het oosten van Duitsland. Een voor een doen de commandanten hun plan uit de doeken. Vervolgens komt de desbetreffende eenheid daadwerkelijk in actie. Als eerste maant de commandant van de verkenners van 17 Pantserinfanteriebataljon zijn mannen in de Fennek-verkenningsvoertuigen voorwaarts. Het leidinggevende gezelschap wordt per radio real time op de hoogte gehouden. Ze horen bijvoorbeeld dat de voertuigbemanning onverwacht hun voertuig uit moet voor een verkenning te voet. Deze verandering kan dankzij de FDR in de plannen worden meegenomen.

Tankgracht

Ook een opgeworpen obstakel in de vorm van een tankgracht wordt tijdens de FDR echt doorbroken door een Leopard-genietank.

Na de verkenners komen ook de infanteristen, de genisten en de Leopard-gevechtstanks aan de beurt. De genisten doorbreken tijdens de FDR bijvoorbeeld een tankgracht, waarna de samengestelde eenheid het obstakel in het terrein kan passeren. Als het hele team de tankgracht is overgestoken, is de repetitie ten einde en is het tijd voor de nabespreking en het verwerken van de resultaten in de plannen. Overste Koek: "Sommige dingen konden in kortere tijd of hadden juist meer tijd nodig. De afstand tussen eenheden moest kleiner of er moest juist meer ruimte tussen zitten. De veranderingen waren dus voornamelijk van toepassing op tijd en afstand."