Crisis woningmarkt vanaf 2006 in beeld

20/01/2011 14:55

Woningmarktcijfers.nl

De woningmarkt beleeft zware tijden. Ten opzichte van het topjaar 2006, toen er bijna 210.000 woningen van de hand gingen, is het aantal woningtransacties in Nederland gedaald met 40%. De top van de woningprijzen werd in 2008 bereikt met 253.500 euro.

Sindsdien is de gemiddelde koopsom met 5,5% gedaald tot 239.500 euro. In 2010 bleef de woningmarkt met pijn en moeite overeind. De gemiddelde koopsom steeg weliswaar met 0,5%, dit was echter voornamelijk het gevolg van meer verkopen van halfvrijstaande en vrijstaande woningen. Het aantal geregistreerde transacties daalde met 1,1% tot 126.127.

Provinciale ontwikkelingen vanaf 2006

In onderstaand overzicht is de koopsomontwikkeling en het transactieverloop per provincie te zien. Het eerste overzicht (tabel I) geeft de absolute koopsomontwikkeling weer op basis van de gegevens van het Kadaster. Ten opzichte van 2006 stijgt de koopsom gemiddeld met 1,6%. In vergelijking met het topjaar 2008 bedraagt de prijsdaling in Nederland 5,5%. In Noord Brabant is de daling met 8,3% het grootst, in Overijssel met 3,9% het geringst. Tabel II geeft de prijsindex bestaande koopwoningen weer, zoals deze door het CBS wordt gepubliceerd. Per saldo komen deze goed overeen met de absolute cijfers, hoewel op provinciaal niveau de verschillen hier en daar wat groter zijn. Tabel III geeft het transactieverloop weer. Sinds het topjaar 2006 is het aantal woningtransacties met 40% gedaald. In Noord Brabant blijft de daling beperkt tot 35,4%, In Flevoland zijn de transacties meer dan gehalveerd.

Gevolgen voor de economie

De daling van het aantal transacties levert de staat ruim 1 miljard euro minder overdrachtsbelasting op. Daarnaast kost het zeker 4 tot 5 miljard omzet bij de aan de woningmarkt gerelateerde dienstverlenende bedrijven zoals makelaars, notarissen, banken, verhuizers, woninginrichters en tuincentra. Dit gaat ten koste van veel werkgelegenheid en zorgt opnieuw voor minder belastinginkomsten bij de overheid. De nieuwbouwsector ondergaat hetzelfde lot. De maatregelen die het kabinet tot nu toe heeft genomen om de woningmarkt uit het slop te halen hebben wel enig effect gehad, maar dus nog niet tot een verbetering geleid. Door de daling van de leenquote per 1 januari 2011, waardoor vooral starters vaak tienduizenden euro minder kunnen lenen, belooft niet veel goeds voor 2011. Het aantal te koop staande woningen is opgelopen tot meer dan 200.000. Op basis van het aantal transacties duurt het in theorie 20 maanden om alle woningen te verkopen. Zelfs wanneer het aantal woningtransacties de komende jaren met 6% per jaar stijgt en het woningaanbod met eenzelfde percentage afneemt, duurt het tot 2015 voordat transacties en woningaanbod in evenwicht zijn. Het wachten is op een maatregel die er echt toe doet, zoals bijvoorbeeld het afschaffen van de overdrachtsbelasting.

In de bijgegoede bijlage zijn de tabellen en grafiek te vinden.

Uitgebreide marktinformatie

Gedetailleerde woningmarktinformatie en uitgebreide woningmarktrapporten op kwartaalbasis van elke gemeente, regio en provincie zijn vanaf volgende week beschikbaar op de website van Woningmarktcijfers.nl. De rapporten bevatten uitvoerige informatie over prijsontwikkelingen, transacties, verkooptijden en demografische ontwikkelingen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.woningmarktcijfers.nl