GroenLinks
Kabinet aan de slag met GroenLinks-voorstel `quick scan' brandveiligheid chemische bedrijven

De motie die GroenLinks tijdens het spoeddebat over de brand in Moerdijk heeft ingediend om een snel onderzoek van de veiligheidseisen bij chemische bedrijven is vandaag unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. De brand in Moerdijk was voor Kamerlid Liesbeth van Tongeren aanleiding de regering te vragen snel een overzicht te maken van de kwaliteit van de rampenplannen en de brandveiligheid van deze chemische bedrijven.

De regering moet met deze 'quick scan' in kaart brengen of het risico van een soortgelijke brand ook op andere plekken aanwezig is. Verder kijkt de regering of de crisisplannen en de handhaving op orde zijn en of de communicatieplannen richting burgers adequaat zijn

Uit een rapport van de VROM Inspectie van september vorig jaar blijkt dat maar liefst bij 58% van de bedrijven de borging van de brandveiligheid onvoldoende is. "Nederland is een klein land. Bedrijven zitten bovenop en door elkaar. Branden kunnen daardoor snel om zich heen grijpen en dit vraagt om goede veiligheidseisen en handhaving.

GroenLinks maakt zich zorgen dat uit het rapport van de VROM inspectie blijkt dat het niet goed gesteld is met de brandveiligheid. Het kan niet zo zijn dat bedrijvenwinsten geboekt worden ten koste van gezondheidsverlies," zegt Van Tongeren.

Behoud van kennis staat voorop, zodat niet later opnieuw het wiel moet worden uitgevonden. Daarom wil GroenLinks dat het wetsvoorstel van het kabinet om de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen op te heffen van tafel gaat. Zolang de brandveiligheid onvoldoende is geregeld moet de kennis over deze gevaarlijke stoffen gehandhaafd blijven.

Van de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede hebben we geleerd dat je op de overheid moet kunnen vertrouwen als het gaat om gezondheid en veiligheid. Je moet kunnen vertrouwen dat de lucht die je inademt en wat je eet veilig is. Daarom wil GroenLinks dat de handhaving door dit `Law en Order kabinet' voortvarend wordt aangepakt.