Groen!

Groen! is niet te spreken over SP.A voorstel probleemjongeren naar leger

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 20 januari 2011 in "Veiligheid en justitie"

âHet probleem van moeilijke jongeren is complex en heeft weinig baat bij simplistische voorstellen op basis van achterhaalde opvoedingsmodellenâ, stelt Groen! Kamerlid Wouter De Vriendt: âInvesteren in kwaliteitsvol onderwijs en een sterke welzijnssector is nodig als we het aantal probleemjongeren willen doen afnemen en indien er nood is aan bijsturing, die ook met kennis van zaken te kunnen geven.â

"Biedt het leger nu echt het geschikte kader om jongeren opnieuw op het rechte pad te helpen?", vraagt De Vriendt zich af. Daarvoor is wel iets meer nodig dan een disciplinekuur. De nodige pedagogische omkadering is in het leger niet voorhanden. Een moderne samenleving werkt met moeilijke jongeren in plaats van ze weg te steken in legerkazernes.

Bovendien heeft het leger zelf een andere taak dan moeilijke jongeren heropvoeden. Een kleiner, performanter leger krijg je niet als het leger ook nog eens babysit moet spelen. Militairen zijn hier niet voor opgeleid. Het leger is voor duizenden mensen een job, het mag geen straf zijn. Een keuze voor het leger moet een positieve keuze zijn.

"Als we probleemjongeren echt willen helpen, zouden we beter investeren in kwaliteitsvol onderwijs en een sterke welzijnssector die de problematiek tenminste met kennis van zaken kan aanpakken. Noch voor het leger zelf, noch voor de jongeren is dit SP.A-voorstel een goede zaak. Wij zullen het in het parlement dan ook niet steunen", besluit De Vriendt.