FNV KIEM

Uitgever NDC zegt bonden de wacht aan

woensdag 19 januari 2011

Uitgever NDC heeft de vakbonden de wacht aangezegd. In een brief heeft de directie van het uitgeefbedrijf aan FNV KIEM, NVJ en CNV Media laten weten dat er sinds 1 januari van dit jaar geen sociaal plan meer is. Alleen bij grotere reorganisaties zal de NDC-directie de bonden blijven informeren. FNV KIEM, CNV Media en NVJ beraden zich op de ontstane situatie.

Aanleiding voor NDC is de weigering van FNV KIEM c.s. om te onderhandelen over een aanpassing van het sociaal plan op het punt van vertrekvergoedingen. De NDC-directie heeft FNV KIEM, CNV Media en de NVJ in december voorgesteld om de vertrekvergoedingen te maximeren.

Ledenraadpleging
De overgrote meerderheid van de werknemers van NDC wil geen aanpassing van het sociaal plan. Dat blijkt uit een e-mailraadpleging die afgelopen najaar is gehouden onder de vakbondsleden bij NDC. De leden willen dat het sociaal plan in de huidige vorm wordt voortgezet.

De drie vakbonden willen aan die duidelijk uitgesproken wens van hun leden tegemoetkomen door niets fundamenteel te veranderen aan het bestaande sociaal plan.

Maximering
NDC dringt aan op een maximering van vertrekvergoedingen omdat er in het verleden sprake zou zijn geweest van excessen. De bonden zijn van mening dat NDC onder het mom van het aanpakken van excessen, een poging doet om de bijl te zetten in het bestaande systeem van ontslagvergoedingen in Nederland. Het gaat in de voorstellen om hele lage bedragen.

FNV KIEM c.s. verwijt NDC dat de voorstellen ertoe leiden dat werknemers onder bepaalde omstandigheden minder krijgen dan ze nu via de kantonrechter zouden ontvangen. Na toepassing van de nieuwe, lagere kantonrechtersformule, wel te verstaan. De vakbonden vinden de onderbouwing van NDC `tendentieus' (zie brief).

Verlenging
FNV KIEM, NVJ en CNV Media vinden dat het voorstel van NDC niets te maken heeft met het verlengen van een bestaand sociaal plan of het bestrijden van excessen. De bonden hebben de directie van NDC deze week laten weten dat onderhandelingen over de hoogte van de maximale bedragen geen zin hebben. Wel wil FNV KIEM c.s. met NDC verder praten over een echte verlenging van het sociaal plan zoals dat tot 1 januari van kracht was.

NDC heeft per brief laten weten dat zij niet wenst in te gaan op het "dictaat" van de drie bonden en dat er sinds 1 januari dit jaar geen sociaal plan meer van toepassing is. Bij reorganisaties van geringe omvang zal NDC met individuele medewerkers en/of de OR zelf proberen om tot afspraken te komen. Bij grotere reorganisaties zal de directie de bonden blijven informeren.

FNV KIEM, CNV Media en NVJ beraden zich op de ontstane situatie en houden de leden hiervan op de hoogte.