Gemeente Maassluis

College beantwoordt vragen D66 over inbraken, diefstallen en vandalisme

De fractie van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over inbraken, diefstallen en vandalisme in Maassluis. Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:


1. Kunt u aangeven in hoeverre u de veiligheid van burgers, gebouwen en goederen in Maassluis kunt garanderen ? Welke maatregelen heeft u genomen? Is er - vooral in de nacht - extra politie inzet, gezien het feit dat deze inbraken meestal in de nacht rondom 4.00 uur plaatsvinden.

De bestrijding van de inbraken en diefstallen zoals die in Maassluis de afgelopen periode hebben plaats gevonden heeft bij zowel de politie als de gemeente hoge prioriteit.

De politie zet een maximale hoeveelheid menskracht (ook in de nachtelijke uren) in, niet alleen met zichtbare menskracht maar ook via onopvallend posten.
Op hoog niveau wordt door de burgemeester overleg met de politie gevoerd om meer gespecialiseerde politie inzet te bewerkstelligen.

Vanuit de gemeente wordt een actief beleid gevoerd om inbraken en diefstallen te voorkomen. Samen met onder meer winkeliers en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel wordt invulling gegeven aan het project Keurmerk Veilig Ondernemen in de binnenstad en in het winkelcentrum Steendijkpolder. Thans wordt overleg gevoerd om dit project ook in Palet en de Koningshoek van start te laten gaan. Daarnaast kunnen winkeliers binnenkort een DNA-spray in hun winkel laten aanbrengen waardoor de daders beter zijn te achterhalen. Deze winkeliers kunnen bij de gemeente een vergoeding krijgen voor de aanschaf hiervan. Met financiele ondersteuning van het Fonds Schiedam/Vlaardingen e.o. zal een privaat cameratoezichtproject in de binnenstad worden gerealiseerd. Voor de goede orde wijzen wij erop dat dit niet de vorm van cameratoezicht is op grond van APV met als doel het handhaven van de openbare orde. Deze camera's worden ingezet om eigendommen en personen te beschermen. Deze vorm van cameratoezicht vindt zijn wettelijke grondslag in de Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens) en wordt ook wel privaat cameratoezicht genoemd.


2. Welke inspanningen zal het college verrichten om toekomstige diefstallen en vandalisme tegen te gaan op de stations van Maassluis?

Diefstal van fietsen wordt actief tegengegaan door de geregeld te houden fietsgraveeracties in de stad. Nabij de stations worden geregeld fietswrakkenacties gehouden om vandalisme tegen te gaan. De fietsenwinkel bij station Maassluis centrum wordt beveiligd door antiramkraak paaltjes. Naast gerichte politieinzet worden de stations ook altijd door de straatcoaches en toezichthouders meegenomen in de surveillances.


3. Ziet het college mogelijkheden om de vervolging van deze vandalen te versnellen, de vandalen aansprakelijk te stellen voor de veroorzaakte schade en de slachtoffers behulpzaam te zijn bij het verhalen van de schade?

Voor vervolging zijn verdachten en bewijs nodig. Zodra de politie verdachten kan arresteren is het een zaak van het Openbaar Ministerie om tot veroordelingen te komen. Zodra er sprake is van veroordeling kan schade worden verhaald op de dader. Het is gemeentelijk beleid om zodra dit mogelijk is gemeentelijke schade actief te verhalen op daders. Derden (winkeliers) dienen dat zelf te doen maar de gemeente zal hen zonodig behulpzaam zijn.