Rijksvoorlichtingsdienst

Nederland stelt één miljoen doses MKZ-vaccin beschikbaar aan Zuid-Korea

Op verzoek van de Zuid-Koreaanse regering stelt Nederland één miljoen doses MKZ-vaccin (type O-1-Manisa) beschikbaar aan Zuid- Korea. Het land wordt op dit moment getroffen door een ernstige MKZ-crisis. De eerste 500.000 doses kunnen volgende week arriveren, de volgende tranche van 500.000 vaccins kan vier dagen later worden geleverd.

De MKZ-crisis in Zuid-Korea brak eind november uit in één van de Noordelijke provincies van Zuid-Korea en heeft zich nu over het grootste deel van het land verspreid. Tot nu toe zijn er 1,6 miljoen dieren geruimd. Het is de vijfde keer dat MKZ uitbreekt in Zuid-Korea, en de derde uitbraak in 2010. Dit is de ernstigste uitbraak tot nu toe.

Zuid-Korea heeft vaccin nodig voor 3 miljoen runderen, 10 miljoen varkens en grote aantallen ander vee, zoals geiten en herten. Zuid-Korea heeft zich ook tot andere landen en tot veterinair-farmaceutische bedrijven gewend om de crisis te bezweren. Het officiële verzoek aan Nederland is dinsdagavond gedaan bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I heeft positief op het verzoek gereageerd.

De vaccins zijn bestemd voor preventieve vaccinatie en daarmee levert Nederland een bijdrage aan het dierenwelzijn in Zuid-Korea. Omdat de slachtcapaciteit tekort schiet, kunnen alleen runderen naar de slacht worden gebracht. Door MKZ getroffen varkens worden op dit moment merendeels levend begraven. Dankzij de Nederlandse vaccins worden één miljoen varkens beschermd tegen MKZ.

Het basismateriaal voor twee miljoen MKZ-vaccins type O-1-Manisa wordt door farmaciebedrijf Merial voor de Nederlandse staat bewaard bij een temperatuur van min 70 C°. Na opwerking kan dit na ongeveer een week als vaccin worden uitgeleverd aan Zuid-Korea. Staatssecretaris Bleker heeft de helft van die twee miljoen nu vrijgegeven voor de MKZ-bestrijding in Zuid Korea. De resterende één miljoen doses vaccin zijn genoeg voor een eventuele Nederlandse uitbraak. Merial en Zuid-Korea maken onderling afspraken over de financiële afwikkeling.

Noot voor redacties (