Deelgemeente Charlois Rotterdam

Ontwerpstructuurvisie Stadshavens ter inzage

Van 21 januari tot 3 maart 2011 ligt de ontwerp-Structuurvisie Stadshavens ter inzage, samen met de PlanMer voor het gebied. Bij Stadshavens gaat het onder meer om RDM/Heijplaat, Waal-/Eemhaven, Maas-/Rijnhaven en Merwe-/Vierhavens. Wie meer wil weten, kan onder meer terecht bij deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 en de bewonersorganisatie Heijplaat, Alcorstraat 29.

De ontwerpstructuurvisie voor Stadshavens is opgesteld door de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam NV. De ontwerpstructuurvisie is een planvorm uit de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) en beschrijft de beoogde ruimtelijke ontwikkelingen in de komende decennia. De structuurvisie vormt het kader voor de daarna op te stellen bestemmingsplannen.

Gefaseerde ontwikkeling
De ontwikkeling van Stadshavens bestaat uit verschillende fasen. De eerste 10 tot 20 jaar komen de volgende gebieden tot (verdere) ontwikkeling: Rijnhaven, Katendrecht, een deel van de Maashaven-Zuid en de Maashaven zelf (op voorwaarde van combinatiemogelijkheden binnenvaart en drijvend bouwen), een deel van de Merwehaven (waaronder de MarconiFREEzone), het gebied rond de Keilehaven (in het Vierhavensgebied), Waalhaven Zuid, Waalhaven Oost en Sluisjesdijk. De herontwikkeling van de RDM en Heijplaat zet zich voort en in de Eemhaven transformeert de overslag van deep sea naar short sea.

Lange termijn
Voor de lange termijn zetten stad en haven fors in op verbetering van de bereikbaarheid van Stadshavens met het openbaar vervoer in combinatie met een forse intensivering van het programma voor de oostzijde van de Waalhaven en het Vierhavensgebied. De komst van de Zuidtangent, als TramPlus (over een nieuwe stadsbrug) of als metro, is een voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van de Sluisjesdijk en het Vierhavensgebied.
Dit laatste gebied kan pas herontwikkeld worden na verplaatsing van het sappencluster. In deze laatste fase volgt ook de transformatie van de Maasoevers van de Merwehaven en de verdere transformatie van de Maashaven.

Millieueffecten
In het milieueffectrapport, het planMER, zijn de milieuconsequenties voor de verschillende scenarios van de Stadshavensplannen in beeld gebracht:
scenario A: weinig transformatie geen OV-schaalsprong; scenario B: veel transformatie geen OV-schaalsprong; scenario C: veel transformatie wel OV-schaalsprong.

De resultaten en aanbevelingen zijn gebruikt voor het optimaliseren van de Stadshavensplannen. Deze aanbevelingen hebben betrekking op de thema´s energie, bereikbaarheid, luchtkwaliteit, geluid, externe veiligheid, bodem, water, landschap en natuur. Voor zover de aanbevelingen niet al noodzakelijke randvoorwaarden, besluiten en maatregelen waren, zijn deze overgenomen. Het milieueffectrapport, planMER, is een integraal onderdeel van de (ontwerp)structuurvisie. Geluidruimteverdeelplan industrieterrein Waal-/Eemhaven

Industrielawaai
Afspraken over het geluid (industrielawaai) in en rondom de Waal-/Eemhaven liggen vast in het Convenant Geluidruimte Waal-/Eemhaven, dat op 3 december 2010 is ondertekend door acht partijen (overheden, Havenbedrijf Rotterdam en vertegenwoordiging van het bedrijfsleven). Het convenant levert een belangrijke bijdrage in de uitvoering van het programma Stadshavens. Het op dit convenant gebaseerde geluidruimteverdeelplan wordt als ontwerpbeleidsregel tegelijk met de ontwerpstructuurvisie Stadshavens ter inzage gelegd (zie aparte kennisgeving op www.zuidholland.nl/bekendmakingen en www.rotterdam.nl/bestemmingsplanneninprocedure).

Zienswijzen
Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder over de ontwerpstructuurvisie en het planMER met deelstudies schriftelijk zienswijzen kenbaar maken aan de gemeenteraad, door tussenkomst van de projectdirecteur Stadshavens, postbus 54503, 3008 KA Rotterdam, onder vermelding van "zienswijze ontwerpstructuurvisie Stadshavens".

Tevens kunnen gedurende deze termijn door een ieder mondeling zienswijzen kenbaar worden gemaakt. Degenen die mondeling willen reageren kunnen dat, na telefonische afspraak, doen op 1 maart 2011 op het kantoor van de dS+V, Galvanistraat 15 (Europoint II). Voor het maken van een afspraak kunt u tijdens kantooruren mevrouw F. Boutahar bellen op 010-489 5754.

Inloopbijeenkomst
Op 17 februari 2011 is er een inloopbijeenkomst Tussen 18 en 21 uur bent u welkom in het Hakagebouw, Vierhavensstraat 38, 3029 BE Rotterdam. Indien u de bijeenkomst wilt bezoeken kunt u zichzelf aanmelden via e-mailadres structuurvisie@stadshavensrotterdam.nl

Voor vragen over de inhoud van de ontwerpstructuurvisie of het planMER kunt u contact opnemen
met het Projectbureau Stadshavens, e-mailadres: structuurvisie@stadshavensrotterdam.nl .

Vervolg
Tegelijk met de zienswijzeprocedure kunnen andere overheden, instanties en organisaties een reactie geven. Ook wordt de Commissie voor de milieueffectrapportage verzocht te adviseren over het planMER. De reacties worden betrokken bij de definitieve structuurvisie, waarover naar verwachting medio 2011 besluitvorming in de gemeenteraad zal plaatsvinden. Tegen het besluit van de gemeenteraad kan geen bezwaar worden gemaakt.

Ter inzage
Het ontwerp van de structuurvisie Stadshavens, met bijbehorend milieueffectrapport (planMER) en MER-deelstudies, ligt vanaf 21 januari gedurende een periode van zes weken (dus tot en met 3 maart 2011) ter inzage bij

de Stadswinkel Centrum, stadhuis Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau
politie);
de secretarie van de deelgemeente Delfshaven, Looiershof 1; de secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11; de secretarie van de deelgemeente Feijenoord, Maashaven Oostzijde 230; de secretarie van de deelgemeente Pernis, Vroomstraat 14; de secretarie van de deelgemeente Hoogvliet, Middenbaan-Noord 47, de gemeente Albrandswaard, Gemeentehuis, afdeling Publiekszaken, Hofhoek 5 te
Poortugaal;
de gemeente Barendrecht, Servicecentrum, Binnenhof 1 te Barendrecht; de gemeente Schiedam, Stadswinkel in het Stadskantoor, bij de balie Bouwen, Wonen en
Milieu, Stadserf 1 te Schiedam;
de DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam.

En dus ook bij de Bewonersotganisatie Vereniging Wijkbeowners Heijplaat aan de Alcorstraat 29

De ontwerpstructuurvisie en het planMER met MER-deelstudies zijn tevens beschikbaar via de websites
www.rotterdam.nl/bestemmingsplanneninprocedure , www.stadshavensrotterdam.nl en
www.ruimtelijkeplannen.nl .

Tegelijk met de ontwerpstructuurvisie Stadshavens wordt de ontwerpbeleidsregel Geluidruimteverdeelplan industrieterrein Waal-/Eemhaven ter inzage gelegd.