Politie Utrecht

Persbericht Eemland noord, 09.35 uur

Utrecht, 20-01-2011

Auto-inbraken in Bunschoten-Spakenburg

(zie ook perberichten Eemland noord, d.d.14/01/2011, "serie auto-inbraken")

In navolging van de serie auto-inbraken in de gemeente Baarn heeft de politie de afgelopen week ook vijf aangiften opgenomen van gedupeerde autobezitters in de gemeente Bunschoten.

De inbraken vonden plaats in de nacht van maandag 17 januari op dinsdag 18 januari. De verdachten toonden interesse voor de ingebouwde navigatieapparatuur van geparkeerde autos op het Jan Schoutenplantsoen en de Koenraadstraat. Op de Prinses Beatrixlaan en de Scholekster had het dievengilde het gemunt op de aanwezige mobiele navigatieapparatuur die door de eigenaren in de autos was achtergelaten. Ook rookwaren, snoepgoed en gereedschap was niet veilig want dit werd door de aangevers gemist op de Geldersman en de hiervoor al aangehaalde Prinses Beatrixlaan.

De gedupeerde eigenaar van de auto op de Koenraadstraat zag de vermoedelijke verdachten nog bij zijn auto staan en wegrennen, maar het signalement is summier. Volgens de melder ging het om twee mannen, gekleed in een donkere jas en blauwe spijkerbroek. Zij droegen beiden een petje.

Op basis van gebruikte methode en buit vermoedt de politie dat het gaat om georganiseerde criminaliteit waarbij de ontvreemde apparatuur de grens overgaat in de richting van Oost-Europa.

Samen met de inwoners van Bunschoten-Spakenburg wil de politie voorkomen dat het aantal auto-inbraken verder toeneemt en de verantwoordelijke inbrekers oppakken. De medewerking van de burger in Bunschoten-Spakenburg, voor een succesvolle aanpak van dit delict is hierin noodzakelijk!

Verdacht? Bel 1-1-2!

De kans op de aanhouding van een auto-inbreker wordt groter als u ook alert en waakzaam bent, dusbent u getuige van een auto-inbraak of ziet u iemand die zich verdacht ophoudt bij geparkeerde autos, bel dan het alarmnummer 112.

Veel burgers denken dat het alarmnummer alleen gebeld mag worden bij grote incidenten of calamiteiten zoals een ernstige aanrijding of een onwelwording. Dat is een groot misverstand! Ook als u een verdachte situatie ziet, bijvoorbeeld een persoon die s nachts tussen de autos doorloopt en heimelijk in de voertuigen kijkt of er waardevolle goederen liggen, is reden genoeg om het alarmnummer 112 te bellen.

Let op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Uw informatie kan buitengewoon belangrijk zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n). Niet spoedeisende informatie kunt u doorgeven via het algemene nummer 0900-8844 of Meld Misdaad anoniem 0800-7000. Uiteraard kunt u ook in contact treden met de wijkagenten Ben de Groot en Jaap van der Grint. Ook de wijkagenten zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900-8844. Via het wijksecretariaat van de wijk Eemdal wordt u met hen in contact gebracht.

Preventie

De beste manier om een auto-inbraak te voorkomen, is te zorgen dat er geen aanleiding is om in te breken. Dus, geen (waardevolle) goederen achterlaten in uw auto. Ook niet als u even een boodschap moet doen. Auto-inbrekers werken namelijk razend snel. Uit onderzoek is gebleken dat men zich vooral richt op autoradios en Cd-spelers maar uiteraard zijn ook navigatiesystemen en laptops een gewilde buit. Daarnaast is apparatuur als telefoons, digitale agendas (PDA), mobiele muziekdragers (MP3 spelers) en gereedschap interessante buit. Als u ervoor zorgt dat de frontjes van de autoradio- annex Cd-spelers verwijderd worden en de genoemde voorwerpen niet in de auto achterblijven is in een aantal gevallen al een auto-inbraak te voorkomen.

In het geval van ingebouwde apparatuur als airbags, navigatiemiddelen of andere auto-onderdelen is preventie uiteraard een stuk lastiger. Om dergelijke onderdelen uit een auto te verwijderen is de dader toch vaak enige tijd bezig en kan een alerte reactie van een burger leiden tot een aanhouding op heterdaad! Bij verdachte situaties, twijfel niet en bel met het alarmnummer 112!