Gemeente Purmerend

Commissie Algemene Zaken op 20 januari

11 januari 2011

Waar wordt over gesproken:

* In de commissievergadering van 9 december 2010 is de evaluatie van de nieuwe verordening precariobelasting besproken. Ieder die gebruik maakt van de openbare gemeentegrond in Purmerend betaalt de gemeente alleen belasting voor het hebben van voorwerpen op de grond, zoals het uitstallen van goederen of het innemen van een terras. De verordening is in 2009 van kracht gegaan. Het doel van de aangepaste verordening is het vereenvoudigen van de regelgeving en administratie voor het bedrijfsleven en een vereenvoudiging van de werkzaamheden voor de gemeente, waarbij de aangepaste heffing niet mag leiden tot een lagere opbrengst. Nu blijkt dat de nieuwe verordening ook tot extra controlewerkzaamheden heeft geleid. De commissie was hier niet onverdeeld tevreden over en praat in de komende vergadering verder over aanpassing van het beleid.
* In de raad wordt getwijfeld aan het draagvlak voor een ondernemersfonds in Purmerend. Het college doet nu een voorstel voor onderzoek naar het draagvlak. Een belangrijk onderdeel van dit voorstel is dat van tevoren wordt afgesproken dat het ondernemersfonds er komt als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden: tenminste veertig procent van de ondernemers vult de enquête in en van de deelnemers is minimaal de helft + 1 voorstander van een fonds. Dit geldt voor zowel het aantal ondernemers als voor de totale WOZ-waarde die hun bedrijfspanden vertegenwoordigen. In de commissie wordt dit toetsingscriterium besproken en ook de onderzoeksopzet.

* De gemeente Purmerend kent sinds twee jaar zes jeugdnetwerkoverleggen (jno's) waarin de gemeente, de politie, het straathoekwerk, Clup Welzijn en de woningcorporaties participeren. Het doel van deze overleggen is om een goed beeld te krijgen van jongeren in de wijk en eventuele signalen van overlast te bespreken en hierover afspraken te maken voor een integrale aanpak. De jeugdnetwerkoverleggen zijn geëvalueerd en blijken een waardevol instrument te zijn binnen het jeugd- en veiligheidsbeleid. Gezamenlijk wil het college dit overleg verder ontwikkelen en problemen structureel aanpakken. Daarom heeft het college besloten om een stuurgroep in te stellen voor de jeugdnetwerkoverleggen. De commissie bespreekt de conclusies uit de evaluatie.

Plaats en tijd: raadzaal van het stadhuis, Purmersteenweg 42, 20.00 uur.
Lees de volledige agenda en vergaderstukken.