Ingezonden persbericht


Stichting KunstKlank Noordwijk

De dag dat Tommy drie werd

Een muzikale theatervertelling

Op 19 en 21 januari 2011 wordt door de Stichting KunstKlank de muzikale theatervertelling 'De dag dat Tommy drie werd' opgevoerd. De voorstelling is gebaseerd op de in het concentratiekamp Theresienstadt gemaakte tekeningen van Bedrich Fritta Deze tekeningen zijn later o.a. in Nederland met een tekst van Mies Bouhuys als prentenboek uitgegeven.

Theresienstadt was een Tsjechisch stadje dat in 1941 door de nazi's als concentratiekamp in gebruik werd genomen. Dit kamp werd een macaber intellectueel centrum van kunst en cultuur. Het diende als propagandakamp om de vernietiging van de joden te camoufleren. Veel joodse kunstenaars, musici en prominenten werden naar Theresienstadt gedeporteerd.

Een veiliger plek was het allerminst. Van de 140.000 gevangenen die in het kamp verbleven zijn er daar 33.0000 omgekomen en 88.000 naar de vernietigingskampen gedeporteerd.

Eén van de gevangenen was Bedrich Fritta, een gerenommeerd grafisch ontwerper, schilder en illustrator. Voor zijn zoontje Tommy maakte hij een serie tekeningen om hem de wereld buiten het kamp te tonen. De tekeningen waren bedoeld voor Tommy's derde verjaardag, maar Bedrich Fritta werd voor hij de prenten aan Tommy kon geven naar Auschwitz gedeporteerd. Als zo velen heeft hij dit kamp niet overleefd.

De map met tekeningen had hij voor zijn transport echter weten te verbergen. Na de bevrijding werden de prenten teruggevonden en Tommy, die de oorlog overleefd had, gaf ze in boekvorm uit. Dit prentenboek, waarbij Mies Bouhuys later een Nederlandse tekst zou maken, vormt nu de grondslag voor de muzikale theatervertelling die op 19 en 21 januari 2011 in Noordwijk wordt opgevoerd.

De voorstelling wordt gespeeld en gezongen door Eric Borrias en Herma van Piekeren. De muziek van de voorstelling is grotendeels in Theresienstadt geschreven en wordt live gespeeld door een klein ensemble.

Eric Borrias maakte eerder grote indruk in 'Binnen de Poorten', een voorstelling gebaseerd op het verhaal van Jules Schelvis, overlevende van Sobibor, die hij onder andere speelde in Westerbork, Noordwijk en de Hollandse Schouwburg in Amsterdam.

Herma van Piekeren is sinds 1999 als artistiek en muzikaal leider, dirigent en uitvoerend musicus verantwoordelijk voor de 4 mei herdenking in het kader van de Stilstaan-Herdenken-Beleven traditie in Noordwijk.

Data: Woensdag 19 januari en vrijdag 21 januari

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Theater de Muze, Wantveld 2, Noordwijk
Entree: ¤15,- T/m 18 jaar:¤10,-
Info en kaartverkoop: www.kunstklank.nl 071-3613073 &
www.demuzenoordwijk.nl 071-3646226




Ingezonden persbericht