Gemeente Berkelland


19 januari 2011

College besluit tot verscherpt intrekbeleid voor bouw woningen Intrekken niet gebruikte bouwvergunning na één jaar in plaats van na vier jaar

De gemeente Berkelland staat in de komende jaren maar een zeer beperkte uitbreiding van het aantal woningen toe. Dat volgt uit het krimpbeleid. Voor woningen scherpt de gemeente Berkelland daarom het 'intrekbeleid' aan. Ongebruikte bouw- en omgevingsvergunningen voor het bouwen van woningen trekt de gemeente één jaar na vergunningverlening in.

Vier jaar
Sinds 2005 trekt de gemeente Berkelland bouwvergunningen waar vier jaar geen gebruik van is gemaakt in. De gemeente wil voorkomen dat er gebouwd wordt volgens verouderde inzichten. Ook kunnen ongebruikte vergunningen nieuwe bouwplannen belemmeren. Een actief intrekbeleid voor bouwvergunningen is overigens gebruikelijk. Dat volgt uit de wet.

Nieuwe bouwregelgeving
Op 1 oktober 2010 is de bouwregelgeving veranderd. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is in werking getreden. Ook omgevingsvergunningen voor de activiteit bouw (vroeger bouwvergunningen) trekt de gemeente normaal gesproken na vier jaar in.

Beperking uitbreiding aantal woningen
Dat de vier jaar wordt teruggebracht naar één komt door de bevolkingskrimp. Het college van burgemeester en wethouders staat in de komende jaren maar een zeer beperkte uitbreiding van het aantal woningen toe. Ongebruikte bouw- en omgevingsvergunningen voor het bouwen van woningen trekt de gemeente één jaar na vergunningverlening in. Dat geldt voor alle soorten woningen en appartementen.

Bezwaar
Voordat de gemeente Berkelland een vergunning intrekt stuurt zij altijd een brief met een aankondiging. Daar kan op gereageerd worden. Tegen het besluit tot intrekken kan bezwaar aangetekend worden.

Waarom verscherpt intrekbeleid?
Wethouder Leo Scharenborg van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in een korte toelichting: "We krijgen in de Achterhoek te maken met bevolkingskrimp. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn als we maar tijdig op de ontwikkelingen inspelen. Anders krijg je te maken met leegstand, onverkoopbaarheid van woningen, verlaging van woningprijzen, problemen met woningfinanciering enz. Het aantal woningen stijgt trouwens nog steeds, alleen minder snel. Daarnaast is de vergrijzing (er worden minder kinderen geboren en mensen worden steeds ouder) nu al aan de orde. Daardoor moet je niet alleen minder maar ook andere woningen bouwen. Op grond van een 'Regionale Woonvisie' spelen we met diverse maatregelen op deze ontwikkelingen in. Eén van die maatregelen is het verscherpte intrekbeleid."

5900
Sinds eind 2009 werken de Achterhoekse gemeenten samen met de provincie en de woningcorporaties aan een Regionale Woonvisie. De gemeenten Bronckhorst, Berkelland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Winterswijk en Doetinchem willen met deze Regionale Woonvisie de voorraad woningbouwplannen van ruim 14.000 woningen terugbrengen naar 5.900 woningen voor de periode 2010-2019. Voor Berkelland komt dit neer op 635 woningen die in deze periode nog gebouwd mogen worden.