Utrecht, 19 januari 2011 | |
| | |NPCF: SCHIPPERS GEEFT PATIËNT GEEN GRIP OP EIGEN | |MEDISCHE GEGEVENS |
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt de plannen die minister Schippers heeft met het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) onvoldoende. Donderdag bespreekt de Tweede Kamer de voortgangs-rapportage van minister Schippers (VWS) die belooft dat het EPD de patiënt meer regie geeft. NPCF-directeur Wilna Wind: "De minister heeft weliswaar oog voor de privacy, daar zijn we blij om en dat is van groot belang. Maar er is geen sprake van meer regie. De patiënt kan in de plannen van minister Schippers bepalen welke zorgverlener wel en welke geen toegang krijgt tot de gegevens, maar krijgt zelf nog geen toegang. En dus geen regie."
Volgens het ministerie van VWS kunnen patiënten vanaf het tweede kwartaal 2011 zelf bepalen welke zorgverleners toegang krijgen tot een deel van de medische gegevens. De NPCF is daar blij mee. De NPCF is ook tevreden over de toezegging dat de minister blijft werken aan een adequate beveiliging van de gegevens. "Dat is en blijft een van de belangrijkste aspecten van het EPD, en veiligheid en privacy heeft voor ons ook de prioriteit. We zijn alleen minder gelukkig met het feit dat de zorgverlener bepaalt of de patiënt zelf toegang krijgt tot de medische gegevens." De minister lijkt de regie daarmee bij de zorgverleners neer te leggen. De NPCF vindt dat de patiënt dat zelf moet kunnen bepalen.
De NPCF wil dat de patiënt zijn medische gegevens kan gebruiken in online persoonlijke gezondheidsdossiers of patiëntenportalen. Voorbeeld hiervan is Mijndiabetes.nl, een initiatief van de Diabetesvereniging Nederland waar patiënten op een persoonlijke zorgpagina actief het verloop van hun ziekte kunnen volgen en invloed hebben op de behandeling. Tijdens het e-health congres dat de NPCF in december organiseerde bleek ook dat 10% van de trombosepatiënten zelfstandig bloedwaarden meet en met ondersteuning van goede internettoepassingen hun eigen medicatie aanpassen. Het elektronisch medisch dossier bij de zorgverlener wordt vanzelf bijgewerkt en in noodgevallen krijgt de zorgverlener een bericht dat er een actie van hem verwacht wordt.
"Er zijn meer van dit soort initiatieven die tegemoet komen aan de vraag van de patiënt", zegt Wilna Wind. "Daarom is het zo belangrijk dat de patiënt zelf kan kiezen via welk portaal hij bij zijn medische gegevens kan." Volgens de NPCF moet de overheid er vooral voor zorgen dat alle portalen met elkaar en de zorgverleners kunnen 'praten'. Wilna Wind: "De toegang die de minister nu wil bieden, is niets meer dan een kijkdoos; je kunt als patiënt alleen maar een selectie van je medische gegevens inzien. En dat terwijl er bij een groeiende groep patiënten behoefte is aan een digitale gereedschapskist waarmee patiënten met hun gezondheid aan de slag kunnen."
Donderdag 20 januari aanstaande overlegt de Tweede Kamer over het EPD. De NPCF heeft de Kamerleden in een brief gevraagd om de minister uit te dagen de patiënten veel meer mogelijkheden te geven om zelf daadwerkelijk de regie te voeren. De minister moet bij zorgverleners afdwingen dat zij toegang geven tot het hele medische dossier, via welk zorgportaal dan ook.
---
Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF)