Gemeente Dinkelland
PERSBERICHT
EMBARGO: dinsdag 18 januari 2011 24.00 uur
Van: Birgit Boode
Datum: 18 januari 2011
Betreft: Bezuinigingen
Bezuinigingsoperatie: Dinkelland is en blijft een krachtige leefbare 'samen'-leving
Forse bezuinigingsopgave maar college wil geen directe lastenverzwaring voor de inwoners
De komende jaren staat de gemeente Dinkelland voor een ingrijpende financiële opgave. Net als andere gemeenten krijgt Dinkelland minder geld van het Rijk. Het gemeentebestuur zal fors moeten ingrijpen om haar huishoudboekje op orde te kunnen houden. Tot en met 2014 moet Dinkelland
E 2,75 miljoen structureel bezuinigen.
Verantwoordelijk wethouder Alfons Steggink: "Grote ingrepen in de financiën zijn absoluut noodzakelijk, we zullen alle zeilen moeten bijzetten om ook in 2015 er nog financieel goed voor te staan. Deze bezuinigingsmaatregelen zullen grote consequenties hebben voor de gemeente en de inwoners. Ik ben wel heel blij dat we als college erin geslaagd zijn om de raad een pakket bezuinigingsmaatregelen te kunnen aanbieden waarbij een directe lastenverzwaring niet aan de orde is. Het scenario dat het college aan de raad voorstelt gaat ervan uit dat we de pijn zoveel mogelijk verdelen en de bezuinigingen zo evenwichtig mogelijk spreiden over de fysieke sector (de openbare ruimte) en de sociale/culturele en sportsector. Het is voor het college heel belangrijk dat de aanstaande bezuinigingen niet leiden tot sociaal isolement, sociale onrechtvaardigheid of armoede. Waar nodig zal dan ook een vangnet worden opgezet. Ook kijken we eerst in onze eigen keuken. We leggen ook onszelf een taakstelling op, maar er vallen geen gedwongen ontslagen. Het wordt absoluut geen gemakkelijke opgave, maar we gaan er samen voor."
Toelichting
Op 9 november 2010 heeft de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting voor 2011 en de startnotitie 'slim bezuinigen en strategisch heroriënteren' een motie aangenomen. Hierin vroeg de raad het college om goed onderbouwde bezuinigingsvoorstellen voor te leggen aan de raad. Op basis hiervan kan de raad op 29 maart zorgvuldige afwegingen en keuzes maken om te komen tot een sluitend meerjarenperspectief tot en met 2015.
"De forse bezuinigingsopgave dwingt ons de rol van de gemeente te herzien. Bij de herijking van deze rol heeft het college gekozen voor het uitgangspunt van het profijtbeginsel. Dit betekent dat de gebruiker zal moeten betalen voor voorzieningen waar hij of zij profijt van heeft. We willen absoluut proberen het goede te behouden, maar het huidige voorzieningenniveau zal behoorlijk moeten inkrimpen. Dit houdt in dat er een groter beroep gedaan zal worden op de zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid van de inwoners. De belangrijke rol die vrijwilligers nu al in de Dinkellandse samenleving spelen, zal hiermee alleen nog maar belangrijker worden", aldus Alfons Steggink.
Dit alles bij elkaar heeft geleid tot een aantal bezuinigingsscenario's waar de raad de keuze nog in heeft.
Planning
Op 29 maart vindt de behandeling en vaststelling van het ontwerp-raadsplan door de raad plaats.
Het ontwerp-raadsplan wordt vervolgens toegezonden aan verenigingen en instellingen die erin genoemd staan. Zij krijgen op 18 en 19 april de mogelijkheid om in extra openbare vergaderingen van de algemene raadscommissie in te spreken en zienswijzen in te brengen. Ook richting de Dinkellandse gemeenschap zal het college open communiceren over de komende bezuinigingen.
Op 28 juni vindt de behandeling en de vaststelling van de reactienota zienswijzen en het definitieve raadsplan door de raad plaats.
Mededelingen voor de redactie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met wethouder Alfons Steggink op telefoonnummer 0541-854108 of met team communicatie, Birgit Boode, op telefoonnummer 0541-854100 of 06-52624307.
---- --