Raad van State


woensdag 19 januari 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Roosendaal van het bestemmingsplan 'Zuidoostkwartier'. Het gebied waarop het plan betrekking heeft, ligt ten oosten van de stad en tussen de rijksweg A58 en de wijk Kortendijk. Het plan maakt de herontwikkeling van het gebied mogelijk, nadat een deel van het sport- en evenementencomplex 'Leysdream' in augustus 2002 door hevige regenval was ingestort. Na herontwikkeling zal het Zuidoostkwartier plaats bieden aan het Jan Tinbergen College, een sporthal, een jeugdzorgonderwijscluster en een appartementencomplex. De bewoners van de aangrenzende woonwijk Kortendijk hebben zich verenigd in de vereniging DIJKEN AAN ZET. Die vereniging en enkele andere inwoners van Roosendaal komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen horen een school en een sporthal niet thuis langs een snelweg. Ook zou de luchtkwaliteit langs de A58 slecht zijn. Verder zijn ze het niet eens met de keuze van de gemeente om één van de twee ontsluitingswegen af te sluiten. Zij vrezen verkeersoverlast en parkeeroverlast. Ook zijn zij bang dat de woonwijk hierdoor wordt geïsoleerd. Ten slotte wordt de school binnen de geluidszone van de A58 gebouwd, zodat "geen aanvaardbaar geluidklimaat kan worden gegarandeerd", aldus de vereniging en inwoners. (zaaknummer 200906655/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Bodegraven van het bestemmingsplan 'Kern Bodegraven'. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in de kern van Bodegraven. Een inwoner van Bodegraven wil niet dat een parkje tegenover zijn woning wordt opgeofferd voor woningbouw. Een bakkerij aan de Overtocht is het niet eens met de bestemming voor zijn bedrijf. Volgens hem biedt het plan te weinig uitbreidingsmogelijkheden. Verder verzet een aantal omwonenden zich tegen de uitbreiding van de sporthal. Ten slotte komt ook een bedrijf in beroep tegen het plan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf is eigenaar van een aantal panden aan de Kerkstraat en verhuurt deze als woning of als winkel. Het plan maakt het echter niet mogelijk om de begane grond ook te gebruiken als woning, terwijl het bedrijf dat wel wil. De zitting gaat ook over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Bodegraven om vrijstelling van het eerdere bestemmingsplan te verlenen om een ruimte achter één van de winkels aan de Kerkstraat als woning te gebruiken. Volgens het gemeentebestuur is het bewonen van zogenoemde achterpercelen niet gewenst. De rechtbank in Den Haag oordeelde in mei 2010 dat het gemeentebestuur deze regel niet consequent hanteert omdat in sommige gevallen wel vrijstelling van het plan wordt verleend. Daarom vernietigde de rechtbank het besluit van het gemeentebestuur. Die is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. (zaaknummers 201006022/1 en 201006042/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor een vliegterrein voor modelvliegtuigen aan de Dr. Heijelaan in Abbenes. Het gaat om een terrein waar met gemotoriseerde modelvliegtuigen, modelhelikopters en modelzweefvliegtuigen wordt gevlogen. De vergunning is aangevraagd door de vereniging Hoofddorpse luchtvaartclub uit Haarlem. In augustus 2009 vernietigde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een eerdere milieuvergunning voor het vliegterrein, omdat het gemeentebestuur de geluidsbelasting van het terrein niet juist had berekend. Deze uitspraak met zaaknummer 200806949/1 is te vinden op de site. Het gemeentebestuur heeft daarna opnieuw een vergunning verleend. Een echtpaar uit Abbenes dat eerder al beroep instelde tegen de eerste milieuvergunning is het ook niet eens met de nieuwe milieuvergunning en is naar de Raad van State gestapt. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201012528/2)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend aan Evelop Netherlands B.V. voor een windturbinepark op en in de buurt van het bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn. Het windpark bestaat uit vijf windturbines met een hoogte van ongeveer 105 meter. In augustus 2010 vernietigde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een eerdere milieuvergunning voor het windpark. Volgens de Raad van State was het besluit destijds niet goed gemotiveerd en had het gemeentebestuur beter moeten aangeven of er een uitgebreid onderzoek naar de milieueffecten van het windpark nodig was. Deze uitspraak met zaaknummer 200904695/1 is te vinden op de site. Inmiddels heeft het gemeentebestuur een nieuwe vergunning verleend voor het windpark. Een aantal omwonenden is het ook met deze vergunning niet eens en is weer in beroep gekomen bij de Raad van State. Zij vrezen geluidsoverlast van de windmolens. Ook zou de veiligheid in de omgeving in het geding komen omdat in de omgeving ook een vliegveld ligt. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201011900/2)

13.45 uur

Zitting over het verzoek van de gemeenteraad van Drimmelen aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State om de schorsing van het bestemmingsplan 'Lage Zwaluwe West' op te heffen. De Raad van State heeft in juni 2010 een deel van de woonbestemming binnen het plan geschorst. De woningen die hier gepland zijn, liggen binnen 500 meter van een geitenhouderij aan de Kruisstraat. Door het uitbreken van de Q-koorts had de gemeenteraad naar het voorlopige oordeel van de Raad van State moeten beoordelen of de woningbouw gevolgen kon hebben voor de volksgezondheid. De gemeenteraad voert nu aan dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om verspreiding van de Q-koorts te voorkomen en wil daarom dat de schorsing wordt opgeheven. (zaaknummer 201001014/4)