Woonbond


19-01-2011 Asbest op Amersfoortse daken

De aanwezigheid van asbest in woningen, kantoren en schoolgebouwen en de gevaren daarvan voor de volksgezondheid waren zaterdag 15 januari onderwerp in het tv-programma Zembla. Vanwege nalatigheid van woningcorporatie De Alliantie, lieten bewoners uit Amersfoort zelf een onderzoek doen naar asbest in de daken van hun woningen. Resultaat is dat De Alliantie de daken gaat vervangen.

pages/nieuws/images/kortNieuws/asbestverwijdering.jpg Directe aanleiding voor de Zembla-uitzending was een rapport van de Gezondheidsraad (zomer van 2010). Daarin wordt voorgesteld de normen met betrekking tot asbest fors aan te scherpen. Van de acht miljoen ton asbest in Nederland is naar schatting pas 4 miljoen ton weggehaald. Er worden ieder jaar nog mensen dodelijk ziek als gevolg van blootstelling aan asbest. Steeds vaker gaat het om mensen die niet door werken met asbest ziek zijn geworden.

Kanker door asbest

Hoewel het gebruik van asbest in 1993 is verboden, vindt blootstelling in de leefomgeving en op de werkplek nog steeds plaats. Onder andere door verbouwingen, reparatie van schepen, bodemsanering en de aanwezigheid van asbest in het milieu. De meest voorkomende gevolgen van blootstelling aan asbest zijn longvlies- en buikvlieskanker (mesothelioom) en longkanker. Asbestkanker is ongeneeslijk. De meeste asbestslachtoffers overlijden binnen een jaar nadat de ziekte wordt geconstateerd.

Bewonerscommissie doet eigen onderzoek

In de uitzending van Zembla beklagen de bewoners uit de Amersfoortse buurt Jericho-Jeruzalem zich over de wijze waarop woningbouwcorporatie De Alliantie is omgegaan met de aanwezigheid van asbest in hun daken. Door weer en wind worden de daken van asbesthoudende golfplaten aangetast waardoor er steeds meer vezels uit die platen vrijkomen en in het milieu terecht komen (en ingeademd kunnen worden). Al in 2002 liet De Alliantie onderzoeken wat er met de woningen moest gebeuren. Er bleek asbest in de daken te zitten en de dakgoten waren in slechte staat. Toch besloot De Alliantie, uit kostenoverwegingen, om de daken te laten liggen en alleen normaal onderhoud te plegen.

Daarmee deed de woningcorporatie wettelijk niks fout omdat er tot op heden geen verplichting is tot het saneren (dus weghalen) van asbesthoudende bouwdelen. Maar in 2008 werden losse asbestvezels in enkele dakgoten gevonden. Het asbestonderzoek luidde toen: op korte termijn saneren. De alliantie koos voor een tijdelijke oplossing en liet de daken impregneren (met een soort lijm) in de hoop dat de asbestvezels daarmee vast zouden blijven zitten. Bewoners werden niet gewaarschuwd over het asbest in hun dakgoten.

De bewonerscommissie wilde van De Alliantie weten of er gezondheidsrisico's waren (geweest) en wat hun verdere plannen waren. De Alliantie wilde geen informatie met de bewonerscommissie delen die daarop besloot om zelf een onderzoek te laten doen.

Daken worden vervangen

Uit het onderzoek van de bewonerscommissie bleek dat het niet is toegestaan om de asbestplaten te behandelen met lijm en dat de daken verwijderd moesten worden. Pas in het begin van 2010 stelde De Alliantie de bewoners op de hoogte en waarschuwde ze uit de dakgoten weg te blijven. Ondertussen heeft de corporatie in overleg met de bewonerscommissie besloten de daken te vervangen.

Zie ook:

Rapport Gezondheidsraad, zomer 2010

Vereniging Huurdersbelangen Amersfoort

Uitzending Zembla, 15 januari 2011