Provincie Flevoland Flevolandse dijken

Provincie stimuleert buitendijkse overslag

Publicatiedatum: 19 januari 2011

De provincie Flevoland wil de aanleg van buitendijkse overslaghavens stimuleren bij Almere en Lelystad. Vanuit economisch belang bestaat deze wens al veel langer, maar vanuit het oogpunt van waterveiligheid was dit tot op heden niet mogelijk. Het college van Gedeputeerde Staten stelt nu aan Provinciale Staten voor om voor deze twee locaties af te wijken van het waterveiligheidsbeleid. Dat geldt dan alleen voor overslagvoorzieningen. De initiatiefnemers die er gebruik van gaan maken moeten zelf tekenen voor de mogelijke risico's.

De aanleg van de Hanzelijn, gecombineerd met de uitstekende wegverbinding A6 geeft een prima mogelijkheid om met inzet van een overslaghaven een multimodaal knooppunt van vervoer overweg weg, water en rail te creëren. Daarvoor moesten heel wat hobbels genomen worden, zowel wat het rijksbeleid aangaat als wat de praktische kanten van het project betreft.

'Grote stap'

Gedeputeerde Andries Greiner als voorzitter van de Stuurgroep Overslaghavens Flevoland: "Met de overslaghavens wordt een grote stap van economische betekenis gezet. Sommige zaken kunnen immers gemakkelijker over water dan over land worden vervoerd." Bijvoorbeeld de onderdelen voor de windmolens die gebouwd gaan worden voor de kust van de Noordoostpolder. De aanleg van deze twee locaties heeft een gunstige invloed op de mobiliteit c.q. het verminderen van de filedruk, want deze overslag neemt een deel van het vervoer over de weg over.

Waterveiligheidsbeleid

Tot nu toe konden deze voorzieningen niet gerealiseerd worden vanwege het waterveiligheidsbeleid van de provincie. Gedeputeerde Marc Witteman: "Vanuit dit beleid is het niet toegestaan om buitendijks te bouwen. Daarbij denkt de provincie vooral aan woningen of andere gebouwen. Deze kunnen bij hoog water onderlopen en daar wil de provincie uiteraard bescherming tegen bieden." Het incidenteel onderlopen van loskades is in de ogen van de provincie geen probleem als de desbetreffende ondernemer het risico wil nemen. De veilige dijk is immers vlakbij en als mensen tijdig gewaarschuwd worden kunnen ze gemakkelijk op veilig terrein komen.

Geen zorgplicht

Door af te wijken van het waterveiligheidsbeleid, worden de nieuwe overslagvoorzieningen niet bestempeld als onderdeel van de waterkering, wat normaal gesproken wel zo zou zijn. Dit betekent dat het waterschap ook geen zorgplicht heeft en dat de inwoners van Flevoland niet mee hoeven te betalen aan deze voorzieningen. In de Stuurgroep Overslaghavens Flevoland nemen naast de provincie, Rijkswaterstaat, de gemeenten Almere en Lelystad, de Haven van Amsterdam, het Waterschap Zuiderzeeland en de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland deel.