Groen!

Over de grens naar de dokter

door Bart Staes (Europese fractie) op 19 januari 2011 in "Gezondheid", "Internationaal"

Na 3 jaar onderhandelen, zijn de lidstaten en het Europese Parlement het eens geraakt over de nieuwe regeling rond grensoverschrijdende gezondheidszorg.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) is tevreden en noemt het "een redelijk evenwichtige wetgeving".

De richtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg geeft duidelijke rechten aan patiënten om medische zorgen in het buitenland te krijgen én daarvoor terugbetaald te worden volgens tarieven die gelden in eigen land. Hierdoor krijgen zieken in grensstreken, mensen die in een ander land verblijven, patiënten met zeldzame aandoeningen en patiënten die met lange wachttijden worden geconfronteerd, meer rechtszekerheid.

Om echter de kwaliteit van de zorg en een eerlijke toegang ertoe te vrijwaren, kunnen lidstaten eisen dat patiënten voorafgaandelijk toestemming van hun verzekeringsmaatschappij moeten krijgen voor de behandeling. Dat is zeker zo wanneer sprake is van ziekenhuisopname of bij een zeer dure of risicovolle behandeling.

De terugbetaling kan onder heel strikte voorwaarden ook worden geweigerd (bijvoorbeeld als de behandeling evengoed in eigen land kan plaatsvinden ). En lidstaten kunnen ingrijpen als er blijk is van overconsumptie, die hun eigen systeem van gezondheidszorg te zwaar belast.

Staes: "De richtlijn bewaart dus het evenwicht tussen het recht van de patiënt op een goede gezondheidszorg en het recht van de lidstaten om hun eigen sociale zekerheid te financieren en de eigen gezondheidszorg te organiseren. Ik hoop verder dat de wil van patiënten om elders een behandeling te halen, geen onnodige druk legt op de hooggekwalificeerde diensten, waar de overgrote meerderheid van de patiënten in eigen land voor kiest."

Contact: Bart Staes -