D66

woensdag 19 januari 2011

Innovatie: kabinet moet alle zeilen bijzetten

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vraagt minister Verhagen (CDA, ELI) om opheldering nu Nederland verder daalt op de ranglijst van kenniseconomieën. Terwijl het kabinet het voornemen heeft om Nederland in de top 5 van meest innovatieve landen te krijgen, blijkt uit CBS-cijfers dat Nederland nu op de vijftiende positie staat in Europa. De sociaal-liberaal heeft schriftelijke vragen gesteld.

Demotiveren

De onderzoeksinvesteringen van het bedrijfsleven bedragen met 5 miljard euro per jaar slechts 0.88 procent van de totale verdiensten van de Nederlandse economie (het BBP). Terwijl het Europees gemiddelde op 1.25 procent ligt. Hiermee staat Nederland onder Tsjechië en België.

Verhoeven: "Dit kabinet heeft een superministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) gesmeed, met als doel een sterkere concurrentiepositie in de wereldeconomie. Dit doel raakt steeds verder uit zicht. Door 500 miljoen euro per jaar op innovatie te bezuinigen, demotiveert de overheid bedrijven om meer in onderzoek te investeren. In landen als Zweden en Finland gebeurt dit juist wel."

Ambitie blijft achter

De ambitie van het kabinet blijft ver achter bij de werkelijkheid. De overheid wil jaarlijks 1 procent van het BBP besteden aan innovatie, nu is dit slechts 0.67 procent. "Dit is nog minder dan het bedrijfsleven doet. Om een goed voorbeeld te zijn, moet ELI alles in het werk stellen om voor 1 januari 2013 op het gewenste niveau te zitten. De minister moet de komende twee jaar alle zeilen bijzetten," aldus Verhoeven.

MKB

Er zijn ook kansen voor Nederland, bijvoorbeeld het groeiend aantal startende ondernemers. Verhoeven: "Nederland heeft weer zin om te ondernemen. Door regels en lasten te verminderen en door doelgerichte subsidies en regelingen in te voeren, krijgt het MKB de ruimte om meer te innoveren. En met een aantrekkelijk vestigingsklimaat, wordt het ook interessant voor buitenlandse bedrijven zich hier te vestigen."

Schriftelijke vragen Kees Verhoeven nav R&D-cijfers


1. Heeft u kennisgenomen van het CBS-bericht "Nederlandse bedrijfsleven raakt verder achterop met R&D" ?


2. Deelt u de mening dat onderzoek een van de basisgrondstoffen van innovatie is?


3. Heeft het Kabinet nog altijd de ambitie om tot de top 5 van Kenniseconomieën te horen?


4. Wat is uw analyse van het feit dat Nederland qua private kennisinvesteringen niet in de top 5 staat, maar binnen de OESO op plaats 16, achter Tsjechië, maar net nog voor Hongarije?


5. Hoort Nederland volgens u thuis op plaats 16?


6. Wat zou de Nederlandse ambitie moeten zijn in percentage BBP voor private kennisinvesteringen?


7. Welke plaats in een rangorde van OESO-landen heeft u qua private kennisinvesteringen voor ogen?


8. Welke plannen gaat u inzetten om het Nederlandse bedrijfsleven grotere kennisinvesteringen te laten doen?


9. Hoe denkt u dat u door het verdelen van minder specifieke innovatiemiddelen, gezien de huidige bezuinigingen, over meer terreinen, gezien de plannen met de economische topgebieden, een vergroting krijgt van de private onderzoeksinvesteringen?