Gemeente Enschede

Toezichthoudende taken veiligheidszorg naar RJ Groep

De Stichting Personeelsvoorziening Veiligheidszorg Enschede heeft per 1 januari haar toezichthoudende taken overgedragen aan de RJ Groep, een particuliere beveiligingsorganisatie uit Enschede. De zeven betrokken medewerkers zijn per die datum in reguliere dienst van de RJ Groep getreden. Daarmee hebben zij ook op langere termijn perspectief op werk.

De achtergrond van deze overdracht ligt in het besluit van 2007 over de stadswachtorganisatie, dat leidde tot de oprichting van het Handhavingsteam. Daarvoor werden toen voldoende structurele middelen beschikbaar gesteld. Eventuele inkomsten uit onder meer diensten voor de politie en andere opdrachtgevers mochten, naast de nog tot en met 2010 beschikbare ID-subsidie, aangewend worden voor inzet van toezichthouders.

In de praktijk heeft dit ertoe geleid dat een aantal toezichthouders - momenteel nog zeven - aan de slag kon blijven in het toezicht in de openbare ruimte (zoals de stationsomgeving) en bij particuliere opdrachtgevers (zoals een zorginstelling). Hoewel er voor de komende 1 tot 2 jaar nog werk is, is het perspectief op langere termijn ongunstig. De ID-subsidie is weggevallen en door de sterk geslonken omvang van het team kan een volwaardige taakvervulling niet meer worden gegarandeerd. Daarnaast is de continuïteit van het werk voor de medewerkers evenmin gegarandeerd omdat de verwerving van voldoende nieuwe opdrachten onzeker is.

Doordat de RJ Groep de lopende opdrachten heeft overgenomen, is het betrokken personeel met behoud van de huidige arbeidsvoorwaarden in (reguliere) dienst van de RJ Groep gekomen. Zij zullen integreren in de werkorganisatie van de RJ Groep, zodat zij ook op langere termijn perspectief op werk hebben. De samenwerking met de politie bij het toezicht in de openbare ruimte (briefing, signalering) wordt ongewijzigd voortgezet.

Er is één taakbestanddeel buiten de overgang gebleven. Dit betreft de assistentie die de toezichthouders leverden aan de politie bij de uitvoering van het cameratoezicht in de binnenstad. Op grond van de geldende wetgeving moet personeel dat camera's in de openbare ruimte `uitleest', tot de politie behoren of onder het gezagsbereik van de gemeente werken.