Opgezette neushoorn uit 1831 wordt in collectietoren getakeld

18/01/2011 14:04

Museum Naturalis

Op woensdag 19 januari aan het eind van de ochtend wordt een 300 kg zware Javaanse neushoorn naar de tweede etage van de collectietoren van NCB Naturalis in Leiden getakeld. Dit bijzondere exemplaar komt uit het depot aan de Raamsteeg. De neushoorn verhuist naar de toren omdat daar alle zogeheten Categorie A objecten bij elkaar komen te staan: type-exemplaren aan de hand waarvan een soort is beschreven, uitgestorven dieren en andere unieke objecten. De verhuizing van de neushoorn staat in het teken van een grootscheepse operatie waarmee de natuurhistorische collecties van de universiteiten van Wageningen, Leiden en Amsterdam samen komen in Leiden. De collectie van het in 2010 gelanceerde NCB Naturalis bevat in totaal 37 miljoen objecten, van opgezette dieren tot gedroogde planten en van insecten tot fossielen.

De Javaanse neushoorn is bijzonder, omdat hij al in 1831 is verzameld door twee leden van de Natuurkundige Commissie, Boie en Macklot. Tegenwoordig is deze soort ernstig in zijn voortbestaan bedreigd; volgens het Wereldnatuurfonds zijn er nog zo'n 50 tot 60 neushoorns in leven op Java en enkele in Vietnam. De neushoorn krijgt een plek op de tweede etage van de collectietoren. Met een hijskraan wordt het dier naar een plateau binnen in het museum gehesen, waar het direct de deur naar de toren door kan. Het bijna 3,5 meter lange exemplaar is te groot voor de goederenlift.

Het integreren van de verschillende organisaties en collecties van NCB Naturalis is een project van meerdere jaren. Dit jaar verhuizen vanuit Amsterdam in totaal 40.000 opgezette zoogdieren, 65.000 vogels, 450.000 schelpen en 3,5 miljoen insecten naar Leiden. In Leiden worden op termijn alle natuurhistorische collecties en medewerkers van het Nationaal Herbarium Nederland, het Zoölogisch Museum Amsterdam en Naturalis onder één dak gebracht. Voor het integreren en digitaliseren van de gehele collectie kreeg NCB Naturalis in 2009 30 miljoen Euro toegekend uit het Fonds voor Economische Structuurversterking (FES).

Met een collectie van wereldformaat en de unieke combinatie van onderwijs, onderzoek en publieksvoorlichting bevordert NCB Naturalis de kennis en bewustwording over het leven op aarde in heden en verleden. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan behoud van biodiversiteit in de toekomst.





http://www.ncbnaturalis.nl