Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 17 januari 2011

Europese samenwerking impuls voor digitaal biodiversiteitsonderzoek

Conferentie op UvA over nieuwe onderzoeksinfrastructuur

Gepubliceerd op 17 januari 2011

Tijdens een internationale conferentie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op woensdag 19 januari wordt het officiële startschot gegeven voor de bouw van een Europese onderzoeksinfrastructuur voor biodiversiteits- en ecosysteemonderzoek: LifeWatch. LifeWatch zet - verspreid over heel Europa - digitale faciliteiten op die wetenschappers ongekende mogelijkheden bieden om baanbrekend onderzoek te verrichten op het gebied van biodiversiteit, ecosystemen en daaraan gerelateerde vraagstukken, bijvoorbeeld over klimaat, water management en ruimtelijke ordening.

Na een driejarig voorbereidingstraject ondertekenen wetenschapsvertegenwoordigers van Nederland, Spanje, Italië en Hongarije op 19 januari tijdens een internationale conferentie een Memorandum of Understanding om de totstandkoming van de onderzoeksinfrastructuur mogelijk te maken. De vier landen worden daarmee de `founding fathers' van de Europese infrastructuur. Vijf andere Europese landen hebben inmiddels al een Memorandum of Intent ondertekend, waarin zij hun steun aan LifeWatch bevestigen.

Daarnaast tekenen op 19 januari Nederlandse partijen een onderling Memorandum of Understanding, waarin zij hun intenties voor een gezamenlijke Nederlandse bijdrage uitspreken. Dit betreft verschillende universiteiten en alle grote instelllingen op het gebied van de biologie/biodiversiteit (NIOO, NIOZ, NCB Naturalis), instellingen die op het gebied van eScience (CWI, SARA, e-Science Research Center, DANS), en een aantal andere partijen die actief zijn op dit onderzoeksgebied, zoals NLBIF en de Gegevensautoriteit Natuur (GaN). LifeWatch wordt in Nederland geleid door prof. dr. Peter van Tienderen, directeur van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de UvA.

Excellent onderzoek vraagt om slimme data-opslag en -analyse

In LifeWatch komen drie elementen samen. In de eerste plaats worden steeds betere analyse- en meetsystemen ontwikkeld, en dat vereist ook nieuwe slimme manieren om data te analyseren en verwerken. Ten tweede wordt in Europa veel excellent onderzoek verricht, maar ontbreekt het aan een systeem om deze gegevens om een goede manier op te slaan zodat ze ook gebruikt kunnen worden door anderen. Dit is een enorme kennisvernietiging. En tenslotte duikt steeds vaker de vraag op hoe onze leefomgeving het beste kan worden ingericht om ecosysteemdiensten (voedsel, schoon water, adequate ruimte om te werken en te leven) te waarborgen, en tegelijk ook de internationale
biodiversiteitdoelstellingen te halen. Dat vereist kennis om de juiste keuzes te maken.

Conferentie deels besloten

De bijeenkomst is vanaf 15.00 uur voor iedereen toegankelijk. Voor meer informatie over het programma en LifeWatch zie onderstaande verwijzingen.